Årets perenn 2011

Blomsterfunkia, Hosta fortunei

Årets perenn 2011 Hosta fortunei 'Aureomarginata'

Hosta fortunei ’Aureomarginata’ har vackert rundade blad med en distinkt gulbrokig kant och lavendelblå blommor. Både blommor och blad är utmärkt till snitt.

En formstark, tålig perenn som skapar struktur och spännande färgspel i halvskuggiga lägen! Blomsterfunkia är en klassiker med stora variationer och många användningsområden. Allt från att vara ett smycke i den stilrena japanskt inspirerade trädgården till marktäckare i halvskuggiga och skuggiga lägen, som tålig kontrast till stenar och vatten, i rabatter och som en mjuk följeslagare längs skuggiga stigar.

Trots namnet är det mest för bladens skull vi älskar blomerfunkiorna. De bildar ett färgstarkt broderi i lägen dit solen inte alltid når. De finns i många utseende med blad från gröngult, blågrått till dramatiskt vitbrokigt. Det är i den vandrande skuggan man starkast upplever ljusets skiftningar. Där trivs och regerar blomsterfunkian.

Sen i starten

På våren sticker funkians knopparna nätt och jämnt upp som pennspetsar ur marken. Först lämnar de spelrummet fritt för andra aktörer. Lökväxter som vintergäck, balkansippa, kungsängslilja och narcisser passar perfekt mellan funkiaplantorna. När lökväxterna vissnar ner kommer funkians vackra blad och döljer lökblasten.

Det är ett skådespel när blomsterfunkian reser sig ur marken. Först som starka trumpeter, för att snart breda ut sina generösa blad. Som krona på verket kommer de lavendelblå blommorna i täta klasar. De blommar under sommaren och gör sig även fint i en bukett tillsammans med några funkia- och ormbunksblad. Hösten är vila och ingen betonar det mer än funkian. Då skiftar bladen färg från gyllene till rost, innan de smälter ner likt vattentryck på marken.

Årets perenn 2011 Hosta fortunei 'Francee'

Värdefulla bladverk! Hosta fortunei ’Francee’ har ett formstarkt bladverk med stela gröna blad med smal vit kant. Och den blommar med ljusvioletta blommor i juli och augusti.

Lättskött och frisk

Blomsterfunkian är pålitlig och lättskött. Den har friska blad under hela säsongen. Får den bara någorlunda fuktighetshållande jord och inte utsätts för gassande sol och torka, så ger den mångårig glädje i trädgården. Lägg gärna kompost eller välbrunnen kogödsel runt dina funkior på våren. Alla funkior trivs i halvskugga och skugga. Vissa tål solsken en del av dagen. Se upp med de gulbladiga funkiorna som kan lätt bli brända i starkt solljus.

Källa: Perennagruppen