Latest Posts

bild var

God fortsättning!

Vi ser framemot våren

Hoppas att ni har haft det fint över helgerna! Såväl vintergäck som snödroppar blommar här och får oss att se fram emot våren. Vi har visserligen ingen vinter i sikte men det är bara januari så visa av erfarenhet ropar vi inte hej till våren ännu!

Vår katalog för 2020 har kommit ut med nyheter, bilder, info och sortimentet såklart. Numera är den tryckt på 100% återvunnet, återvinningsbart papper! Och den finns även att läsa som en webbversion HÄR direkt på skärmen.

Julrosor

Första perennen ut att blomma är som vanligt julrosen! Det är så fint att få njuta av blomning ute även så här års och den lyser upp bland det i övrigt bruna i rabatten.

God jul 2019

God jul & Gott nytt år!

Tack för i år!

Fast vi har svårt att tro det här nere i gröna Skåne så är vintern är här, och julen närmar sig! Så det är dags för oss att önska God jul och Gott nytt år!

Vi håller julstängt från och med den 13/12 och är tillbaka igen den 13/1. Katalogen med sortimentet 2020 kommer i januari. Så länge kan den som är nyfiken titta in HÄR och se bilder och växtinfo om några av våra nyheter till nästa säsong.

Stort tack för ett gott samarbete under den här säsongen! Vi ser fram emot ett minst lika bra år 2020!

Viola x williamsii 'Ullas Favorit' 2L GK

Nyhet Grönt kulturarv®-perenn

Äkta svenska mormorsperenner

Till 2020 kan vi se framemot en ny Grönt Kulturarv®-perenn i form av Viola x williamsii ’Ullas favorit’, vilken är ett fint tillskott som den första violen att lanseras i Grönt Kulturarv®-sortimentet.

Bukettviol, Viola x williamsii ’Ullas favorit’. Foto Pom

Bukettviol, Viola x williamsii ’Ullas favorit’. Foto Pom

Bukettviol ’Ullas favorit’ har väldoftande, ljust lilavita blommor från maj till oktober om man tar bort vissna blommor. Den blir ca 25 cm hög och är fin som kant- och stenpartiväxt samt i kruka.

’Ullas Favorit’ kommer från Småland, tidigt 1940-tal. Ulla växte upp med en mycket trädgårdsintresserad pappa omgiven av blommor och hon föll för denna bukettviol, som hon månade ömt om hela livet som ett kärt barndomsminne.

Läs mer om Viola ’Ullas favorit’ här på POM:s hemsida!

Under varumärket Grönt Kulturarv® säljs gamla sorter som odlats i Sverige sedan innan 1940. Växterna samlades in 2003-2010 då Programmet för odlad mångfald, POM, genomförde Perennuppropet med landsomfattande inventeringar.

GK_logoDe sorter som säljs under Grönt Kulturarv® har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och goda odlingsegenskaper. Och de har bedömts vara extra värda att bevara och viktiga för vår trädgårdshistoria och gröna kulturarv.

Sedan 2013 har man lanserat nya Grönt Kulturarv®-perenner varje år. Viola x williamsii ’Ullas favorit’ kommer finnas i handeln från 2020.

Här finns mer info om alla Grönt Kulturarv®-perenner.

Gillenia trifoliata 2L

Årets perenn 2020

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020!

På Elmia Garden presenterade John Taylor Perennagruppens val av Årets perenn 2020, och den utsedda växten är gillenia, Gillenia trifoliata! Med motiveringen:

För sin ljuvliga, skira blomning, anslående höstskrud och förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020. 

Läs mer här!

IMG_0256

Film om oss från Svenskt Sigill!

Miljöarbete på Wändels

För några veckor sedan hade vi ett filmteam på besök och nu finns det färdiga resultatet! Det är Svenskt Sigill som har gjort en film om oss och vårt miljöarbete där vi vill bli så klimatvänliga som möjligt.

Så roligt tycker vi, eftersom miljö och personalfrågor alltid har varit viktigt för oss! Och för några år sedan blev vi den första svenska plantskolan med fullt Sigill för såväl klimat som arbetsvillkor. Följ länken nedan om ni vill se filmen!

Här på Svenskt Sigill Facebook-sida kan man se filmen!

Om Svenskt Sigill

I Sverige är IP en standard för kvalitetssäkrad produktion av svenska livsmedel och prydnadsväxter sedan många år tillbaka. IP-standarden ägs och förvaltas av Sigill Kvalitetssystem AB, ett dotterbolag till LRF allmänt kallat Svenskt Sigill.

Film – Plantera för våra pollinatörer!

Filmer från Stora Planteringsveckan

Alla som har jord att odla kan göra skillnad och hjälpa våra insekter med mat och boende! Se filmen och hör John Taylor förklara.

På Stora Planteringsveckans YouTube-kanal finns fler filmer med John Taylor.


spv-svart-För ytterligare information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

IMG_5233

Dags att höstplantera perenner!

Stora planteringsveckan 2019

spv-svart-Nu börjar det bli tid att höstplantera och trädgårdsbutiker förbereder sig för den Stora Planteringsveckan som pågår mellan den 7-15 september. Hela nio dagar med arrangemang för att uppmärksamma fördelarna med höstplantering!

Stora Planteringsveckan arrangeras gemensamt av branschen men deltagande butiker sätter själva sin prägel på sitt värdskap. Gemensamma nämnare är dock odlarglädje, gediget trädgårdskunnande och en massa härliga växter.

Se här om din favoritbutik är med!

Perenner i höstkruka inspiration!

Vi har börjat ladda för hösten med krukor som passar den kommande årstiden. Heuchera, gräs och ormbunkar tillsammans med höstblommande perenner sätter höststilen och håller sig snyggt länge.

IMG_0736

Blodbräken, kopparstarr, alunrot ’Boysenberry’, kärleksört ’Matrona’, kaukasisk förgätmigej, funkia och bergenia.

Höstöga 'Moonbeam', lampborstgräs 'Hameln, aster, alunrot 'Forever Purple, rosenplister.

Höstöga ’Moonbeam’, lampborstgräs ’Hameln, aster, alunrot ’Forever Purple, rosenplister.