Latest Posts

Viola x williamsii 'Ullas Favorit' 2L GK

Nyhet Grönt kulturarv®-perenn

Äkta svenska mormorsperenner

Till 2020 kan vi se framemot en ny Grönt Kulturarv®-perenn i form av Viola x williamsii ’Ullas favorit’, vilken är ett fint tillskott som den första violen att lanseras i Grönt Kulturarv®-sortimentet.

Bukettviol, Viola x williamsii ’Ullas favorit’. Foto Pom

Bukettviol, Viola x williamsii ’Ullas favorit’. Foto Pom

Bukettviol ’Ullas favorit’ har väldoftande, ljust lilavita blommor från maj till oktober om man tar bort vissna blommor. Den blir ca 25 cm hög och är fin som kant- och stenpartiväxt samt i kruka.

’Ullas Favorit’ kommer från Småland, tidigt 1940-tal. Ulla växte upp med en mycket trädgårdsintresserad pappa omgiven av blommor och hon föll för denna bukettviol, som hon månade ömt om hela livet som ett kärt barndomsminne.

Läs mer om Viola ’Ullas favorit’ här på POM:s hemsida!

Under varumärket Grönt Kulturarv® säljs gamla sorter som odlats i Sverige sedan innan 1940. Växterna samlades in 2003-2010 då Programmet för odlad mångfald, POM, genomförde Perennuppropet med landsomfattande inventeringar.

GK_logoDe sorter som säljs under Grönt Kulturarv® har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och goda odlingsegenskaper. Och de har bedömts vara extra värda att bevara och viktiga för vår trädgårdshistoria och gröna kulturarv.

Sedan 2013 har man lanserat nya Grönt Kulturarv®-perenner varje år. Viola x williamsii ’Ullas favorit’ kommer finnas i handeln från 2020.

Här finns mer info om alla Grönt Kulturarv®-perenner.

Gillenia trifoliata 2L

Årets perenn 2020

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020!

På Elmia Garden presenterade John Taylor Perennagruppens val av Årets perenn 2020, och den utsedda växten är gillenia, Gillenia trifoliata!

Med motiveringen: För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020. 

Läs mer om gillenia här!

Film om Wändels Svenskt Sigill

Film om oss från Svenskt Sigill!

Miljöarbete på Wändels

För några veckor sedan hade vi ett filmteam på besök och nu finns det färdiga resultatet! Det är Svenskt Sigill som har gjort en film om oss och vårt miljöarbete där vi vill bli så klimatvänliga som möjligt.

Så roligt tycker vi, eftersom miljö och personalfrågor alltid har varit viktigt för oss! Och för några år sedan blev vi den första svenska plantskolan med fullt Sigill för såväl klimat som arbetsvillkor. Följ länken nedan om ni vill se filmen!

Här på Svenskt Sigill Facebook-sida kan man se filmen!

Om Svenskt Sigill

Online Svenskt_Sigill_Klimat_arbetsvillkor_Color_onlineI Sverige är IP en standard för kvalitetssäkrad produktion av svenska livsmedel och prydnadsväxter sedan många år tillbaka. IP-standarden ägs och förvaltas av Sigill Kvalitetssystem AB, ett dotterbolag till LRF allmänt kallat Svenskt Sigill.

Plantera för våra pollinatörer

Film – Plantera för våra pollinatörer!

Filmer från Stora Planteringsveckan

Alla som har jord att odla kan göra skillnad och hjälpa våra insekter med mat och boende! Se filmen och hör John Taylor förklara.

På Stora Planteringsveckans YouTube-kanal finns fler filmer med John Taylor.


spv-svart-För ytterligare information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

Höstplantera perenner

Dags att höstplantera perenner!

Stora planteringsveckan 2019

spv-svart-Nu börjar det bli tid att höstplantera och trädgårdsbutiker förbereder sig för den Stora Planteringsveckan som pågår mellan den 7-15 september. Hela nio dagar med arrangemang för att uppmärksamma fördelarna med höstplantering!

Stora Planteringsveckan arrangeras gemensamt av branschen men deltagande butiker sätter själva sin prägel på sitt värdskap. Gemensamma nämnare är dock odlarglädje, gediget trädgårdskunnande och en massa härliga växter.

Se här om din favoritbutik är med!

Perenner i höstkruka inspiration!

Vi har börjat ladda för hösten med krukor som passar den kommande årstiden. Heuchera, gräs och ormbunkar tillsammans med höstblommande perenner sätter höststilen och håller sig snyggt länge.

Höstplantera perenner

Blodbräken, kopparstarr, alunrot ’Boysenberry’, kärleksört ’Matrona’, kaukasisk förgätmigej, funkia och bergenia.

Höstplantera perenner

Höstöga ’Moonbeam’, lampborstgräs ’Hameln, aster, alunrot ’Forever Purple, rosenplister.

Stora fina Heuchera

Stora fina Heuchera!

Plantera höstfägring i rabatt och kruka

Vilken tjusig färgmix de ger, olika sorter av Heuchera! De finns i en allsköns färger i rött, orange, silvrigt, limegrönt, riktigt mörkt, grönt och lila till rosa nyanser.

Heuchera passar bra nu till höstfägringen i såväl rabatt och inte minst i kruka. De är fina för sig själva om man föredrar blad men man kan lika gärna kombinera dem med något blommigt eller varför inte gräs som ger lite höjd till kombinationen. Nu på höstkanten finns ofta en variation av Heuchera att få tag på ute i butiker!

Stora Planteringsveckan sidhuvudbild

Vinn tid i trädgården med höstplantering

För din egen, växternas och trädgårdens skull – plantera på hösten!

Uppmaningen kommer från Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsjournalist, programledare och trädgårdsexpert. – Det här är gammal kunskap. Förr var höstplantering en självklarhet, säger hon.

Fördelarna med att plantera buskar, träd och perenner på hösten är uppenbara menar Gunnel Carlson.

Gunnel Carlson Foto: Pernilla Bergdahl

Gunnel Carlson Foto: Pernilla Bergdahl

– Du vinner tid och får en större planta för pengarna redan första säsongen. Det är lätt att plantera på hösten när jorden är mjuk och fuktig, och det är bra för växterna. När våren kommer finns allt på plats, tillväxten drar igång tidigt och den där känslan av ”wow, nu börjar det” infinner sig utan att du behöver göra något.

För Gunnel handlar trädgård om växter och sköna, gröna miljöer där människor i alla åldrar, insekter och andra levande varelser mår bra. Hon har inte mycket till övers för stora stenläggningar i små trädgårdar eller trädäck som täcker halva tomten.

– Satsa istället på träd som skuggar, du kan till och med sätta ett stort träd på en liten tomt. Kronan fungerar som parasoll och rumsbildare. Under den får du en härlig uteplats.

En plats för livet

Gunnel har reflekterat över att dagens nyanlagda trädgårdar ofta är möblerade som finrum istället för vardagsrum. Hon hoppas att trenden snart vänder till förmån för trädgårdar att leva i, med bärbuskar, lekvänliga buskage och mjukt gräs till barnen, och utan dagens överanvändning av hårda material.

– Det finns också många unga familjer som har slut på pengarna när hus och möbler är betalda. Spara in på en möbel och köp ett träd istället, säger jag då. Trädet kommer att ge så mycket glädje och ska gärna komma på plats tidigt. Lägger du sedan till några fina buskar och en vacker häck runt tomten så har du en trädgård. Möbeln du avstod ifrån kan du köpa senare.

Fråga proffsen om växtval

När det gäller val av växter råder Gunnel att hämta inspiration i omgivningen. Det som blir fint och trivs i grannskapet kommer sannolikt att bli fint och trivas även hos dig.

– Men sitt inte hemma och bestäm. Ta vara på den kunskap som fackfolk besitter. Handla dina växter hos proffs och fråga om de tycker att dina idéer är bra. Om inte kommer de att ge dig bättre tips som du inte tänkt på själv.

Lättaste vägen till en härlig trädgård – Gunnels sju bästa tips

1. Plantera på hösten! Det sparar både tid och pengar.
2. Inred trädgården som ett vardagsrum att leva och trivas i.
3. Prioritera växter. Det är de som gör en trädgård skön att vara i.
4. Plantera träd, minst ett, även på en liten tomt.
5. Rama in tomten med en vacker häck och plantera några väl valda buskar.
6. Lekvänliga buskage, bärbuskar och gräs att springa i gör barnen glada.
7. Handla växter hos trädgårdsproffs och lyssna på deras råd om växtval.


 

spv-svart-Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt event i landets trädgårdsbutiker med start den första lördagen i september. Syftet är att sprida inspiration och kunskap om hösten som planteringstid.

För ytterligare information och pressbilder, se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

Stora planteringsveckan 1FotoLarsTorstensson

Stora Planteringsveckan

Trädgårdshandeln vill se kunderna lyckas – bjuder in till höstevent

Hösten är en härlig planteringstid. På flera sätt den allra bästa, både för växterna och för dig som planterar. Därför bjuder trädgårdshandeln in till Stora Planteringsveckan, ett årligt butiksevent med start första lördagen i september.

Stora planteringsveckanStora Planteringsveckan sträcker sig över två helger, i år är det den 7-15 september som gäller. Inspiration, kunskap och odlarglädje är ledord, i övrigt är det upp till varje trädgårdsbutik att arrangera veckan på sitt eget sätt. Premiäråret 2018 deltog mer än 130 butiker över hela landet. Projektledare Berit Haggren räknar med minst lika stor uppslutning i år.

– Det här är något som väldigt många butiker har väntat på. Alla trädgårdsmänniskor vet att det är lättast att lyckas med sina planteringsprojekt på hösten. Den erfarenheten vill man så klart dela med sig av till kunderna. Det är också fantastiskt kul att Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt koncept. Både stora kedjor och enskilda butiker är med på tåget.

Bäst växtkvalitet

Bakgrunden till Stora Planteringsveckan är att handeln i trädgårdsbutikerna successivt ökat under vår och sommar men minskat under hösten, trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Dessutom är växternas kvalitet på topp under hösten när årets produktion i odlingsplantskolorna är färdig. För att fler ska upptäcka hösten som trädgårds- och planteringstid utvecklade branschen inför 2018 konceptet Stora Planteringsveckan.

Succé 2018

Flyinge Plantshop har arrangerat ett höstevent i många år och bidrog med viktiga erfarenheter i utvecklingsarbetet. I den skånska trädgårdsbutiken är de nöjda med Stora Planteringsveckan så här långt.

– Förra året var en succé. Det kändes verkligen som konsumenterna tog till sig budskapet, det vill säga att hösten är en perfekt tid att plantera och att det finns väldigt mycket fina växter då, säger Bobby Seger, VD på Flyinge Plantshop.

Stora planteringsveckan

Foto översta bilden: Lars Torstensson

För ytterligare information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

Kniphofia 'Mango Popsicle' 2L nyhet

Nyhet ’Mango Popsicle’!

Exotiskt i gyllene orange för rabatt och kruka

På våra fält börjar nu Kniphofia ’Mango Popsicle’ blomma som är en nyhet hos denna säsong i 2L-kruka. Den sticker ut med sitt exotiska utseende och lyser upp med sina gyllene orangea blommor!

Kniphofia ’Mango Popsicle’, fackellilja, trivs i mullrik väldränerad jord och tål torka när den är etablerad. Den är ett häftigt inslag i rabatten och den passar också fint att plantera i kruka. Stadiga stjälkar bär upp de iögonfallande blommorna och ’Mango Popsicle’ blir omkring 60 cm hög. Blomtiden är lång, från juli till september.

Rekordpackning i juli

Rekordpackning i juli

Vilket team!

Otroligt många perenner har packats denna veckan och lämnat oss för att åka ut till butiker runt om i hela landet. Sådana här veckor är tuffa då det är mycket som ska stämma när man jobbar med levande material, utomhus oavsett väder och deadlines som ska hållas för att transporterna ska fungera.

Men de är såklart också roliga! Det är ju det här vi alltid jobbar för, att få packa fina perenner som vi kan vara stolta över. Men det vi är mest stolta över sådan här veckor är vår fantastiska personal! Vi är så glada för vårt team och deras insats, utan dem hade vi aldrig kunnat leverera så bra!

Rekordpackning i juliRekordpackning i juliRekordpackning i juliRekordpackning i juli