Latest Posts

Blommig midsommar!

Plocka perenner till buketter och kransar

Vi önskar en riktigt härlig midsommar! En av våra mest blomstrande högtider, då vi vill omge oss av prunkande perenner, grönska, jordgubbar och allt annat festligt som hör till.

Blommor plockas till buketter, dekoration, midsommarstången och kransar! Och visst är det härligt att man unnar sig att plocka av blommorna i trädgården. Många perenner passar bra till snitt och den fortsatt blomningen kan gynnas av att blommor plockas av.

På våra fält finns perenner i stor kruka till sommarförsäljningen. Med stora perenner kan man göra fint snabbt i både rabatt och kruka. Och en tjusig planta är en bra gå-bort present till sommarkalaset. 

Sommar med svenskodlade Allium

Blommande prydnaslök hela sommaren

Svenskodlade Allium som blommar på sommaren har blivit populära. 2016 introducerades Allium ’Millenium’ i Sverige. Idag är den världens mest sålda blommande prydandslök. Tillsammans med de nyare sorterna ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ blir det en trio friska sorter som blommar med klassiska blombollar i nyanser av violett till ljust rosa.

Tre perenna lökväxter med långt prydnadsvärde

Det finns många fina Allium som är populära sedan länge, det är dock främst de vanliga vårblommande lökarna man tänker på då. De tre sorter som presenteras här, ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’, är perenna prydnadslökar som förökas genom delning precis som andra perenner. Dessa säljs i kruka och kan planteras när som på säsongen, till skillnad mot de vårblommande Allium som sätts med lök på hösten.

De perenna prydnadslökarna startar tidigt på våren med sitt bladverk, som sedan håller sig fräscht hela säsongen utan att vissna ner. Med ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ kan man ha blommade alliumbollar hela sommaren då dess blomtid är från juli till september.

Blomningen är riklig hos alla tre sorter och de är fina i rabatt tillsammans med andra perenner. Samtliga passar även i kruka eftersom de har friskt bladverk och blommar länge, dessutom övervintrar de ofta bra i kruka. Blommorna ger även glädje inomhus då de lämpar sig väl till snitt. Humlor, bin och fjärilar älskar blombollarna!

Såväl ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ passar fint i kruka eftersom de är fina nästan hela säsongen, dessutom övervintrar de ofta bra i kruka.

Växtplats

De perenna Allium är tacksamma och kräver ingen större omsorg för att trivas och bli vackra. De önskar sol till halvskugga, vanlig trädgårdsjord och måttligt med gödning. Etablerade plantor klarar torra perioder utan problem. Lagom planteringsavstånd är 30 cm.

Kombinera med perenna kompisar

Såväl ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ som ’In Orbit’ är fina kantväxter, men det är passar lika bra längre in i rabatten i kombination med andra perenner. Genom att placera ut enskilda plantor oregelbundet ihop med andra växer blir det ett vilt och naturligare uttryck. Medan grupper av flera plantor blir otroligt effektfullt och iögonfallande när de blommar.

Prydnadslökarna är bra rabattperenner, såväl som kantväxt men även längre in ihop med andra perenner.

Lammöra, nävor som trivs i sol t ex ljusrosa jungfrunäva, blodnäva ochliten flocknäva ’Biokovo’, är fina sällskap. Liksom solhatt i rosa eller vitt, stäppsalvia och anisisop, vilka bryter av mot Allium-bollens tydligt runda form. Stenkyndel, purpurmejram ’Herrenhausen’ och medelhöga gräs som blåtåtel eller höstälväxing mjukar upp och väver samman. För häftig kontrast i färg är trädgårdsnejlikrot ’Totally Tangerine’ snygg att plantera bredvid.

’Millenium’ – Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är aktuell som årets perenn 2021. Sorten kommer från den amerikanske allium-förädlaren Mark McDonough, den lanserades i USA år 2000 och introducerades i Sverige 2016 av Wändels Trädgård. Idag är den en av världens mest sålda prydnadslökar.

’Millenium’ blommar med klassiska, ca 5 cm stora, alliumbollar i violett. Blomstjälkarna blir omkring 30 cm höga, bladverket är friskt grönt och doftar svagt av lök om man gnuggar det i handen. ’Millenium’ blommar otroligt rikligt under sommaren, från juli till september.

Allium ’Millenium’

Två nyare sorter till som gör trion komplett

Allium ’Medusa’s Hair’ är speciell med sina vridna blad och nickande knoppar likt huvuden på en kobraorm. Den har fått sitt sortnamn efter den grekiska legenden om Medusa. Blommorna blir ca 50 cm höga och bladverket är grågrönt. ’Medusa’s Hair’ har blommat lite senare än ’Millenium’ och blommorna har en något mörkare violett färg.

Allium ’Medusa’s Hair’

Allium ’In Orbit’ är en nyhet 2021 som även den visat sig vara en fantastisk prydnadslök med lång och riklig blomning med klotrunda alliumbollar. ’In Orbit’ har grönt bladverk och kompletterar denna trio med ljust lilarosa blommor, vilka blir omkring 40 cm höga.

Allium ’In Orbit’

Tolv bra perenner för humlor!

Enkelt, snyggt och bra till vilda humlor och bin

Allt fler intresserar sig för den biologiska mångfalden och en del av det är att plantera blommor som våra vilda pollinerare gillar. Det är väldigt positivt eftersom vi behöver deras hjälp. Vildbin – solitärbin och humlor – är de som till största del pollinerar en tredjedel av den mat som vi äter.

På perenner.se presenteras ett urval på tolv sorter som är några av våra mest tåliga och vanliga perenner som våra vilda humlor gillar! Läs mer här!

Glad påsk!

Perennsäsongen har startat med full fart! Vi hoppas att påskhelgen bjuder på bra väder som väcker vårkänslor och planterinsglust. 

Tåliga penséer, påskliljor och andra vårväxter passar fint att kombinera med svenska perenner såhär tidigt på säsongen. Både i kruka och rabatt, gärna på platser som man ser ofta som vid entrén till exempel.

Vi önskar en riktigt Glad Påsk!

Perennagruppens 200-lista

Perennagruppens 200-lista gavs ut första gången på 1980-talet. Den har därefter uppdaterats för att hela tiden vara aktuell med odlingsvärda sorter som finns på den svenska marknaden.

Nu har Perennagruppen sett över listan igen och i januari 2021 kom den ut med uppdaterade sorter. I denna senast version finns även de nya övervintringsbokstäverna som börjar lanseras under 2021. Läs mer om det nya systemet för perenners härdighet i 200-listan.

Grundsortiment med odlingsvärda perenner

200-listan presenterar enhetlig växtdata över arter och sorter som är tillgängliga över så stora delar av Sverige som möjligt. Listan ska inte ses som begränsande utan vara till hjälp för att välja vackra, odlingsvärda och säkra perenner för svenska förhållanden.

Målsättningen är att 200-listan ska vara till hjälp i flera led när det gäller perenner, som i handeln för trädgårdsbutiker, trädgårdsdesigners, undervisning och journalister m.fl.

Här finns 200-listan som PDF.
Och här finns den som Excel.

Givetvis finns den även på Perennagruppens hemsida!

God Jul önskar Wändels

Vilket år!

Det har varit ett speciellt år på många sätt och vi kan inte vara annat än tacksamma att vi är i den branschen vi är i. Vi har haft utmaningar men trädgårdsintresset har ökat enormt och visst är vi glada att fler vill plantera perenner!

Stort tack till kunder, leverantörer och andra som följer oss på något sätt, för det här året! Vi ser framemot ett gott 2021.

Katalogen med sortiment och prislista för 2021 kommer i januari.

Vi tar julledigt från och med den 11/12 och är tillbaka igen den 11/1.

Vi önskar en fin fröjdefull jul och ett gott nytt år!

Jenny, Marie, Ingela och Magnus skickar varma julhälsningar från hela Wändels med en återanvänd bild!

Julgåva som räddar liv!
Vi har länge valt att ge en julgåva till Röda Korset. Likaså har vi gjort i år och 2021 är vi därmed stödföretag. Röda Korset hjälper människor i Sverige och runt om i hela världen.

Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är Årets perenn 2021!

Årets perenn 2021 är trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’, med motiveringen:

Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: www.perennagruppen.com

Filmer: Svenska plantskolister möter konsumenterna

Fördelarna med svenskodlade växter!

Nu riktar sig svenska plantskolister som märker med Från Sverige direkt till konsument i en serie filmer. Vi på Wändels är ett av företagen som är med.

Filmproduktionen är ett samarbete mellan LRF Trädgård, E-planta, Från Sverige och de enskilda plantskolor vars företrädare medverkar i filmerna. Syftet är att förklara den svenska produktionens fördelar för och i en direkt kommunikation med privatkonsument.

Filmerna kan ses på Växtforum!

Magnus Wändel under inspelningen på Wändels Trädgård. Foto Växtforum.

Källa text och bild: Växtforum