Latest Posts

Vi börjar packa perenner

Vi börjar packa perenner

Leveransstart

Våren är på gång så pass mycket att vi börjar packa perenner så smått till butiker och garden center som vill börja ta hem. Efter en grå och regnig period här i Skåne visar prognosen liten finare väder, vilket vi hoppas på då såväl växter som personal längtar efter vårsolens stärkande strålar.

Vi är laddade att ta oss an grönskande fält och ser fram emot en bra säsong!

Tydligare prisgrupper

Tydligare prisgrupper

Utökat prisgruppssystem

Under vintern när vi inte säljer perenner arbetar vi bland annat med förbättringar för oss själva, våra kunder och slutkonsument.

Något som började synas förra säsongen är att vi har utökat prisgruppssystemet, där varje färg även har fått en siffra.

Det innebär att framförallt den röda prisgruppen blir enklare där det blir flera siffror för att skilja de olika prisnivåerna åt in om samma färg. Men det blir även tydligare att skilja på olika färger som liknar varandra.

Från 2019 kommer alla våra etiketter med röd prisgrupp ha färgkod med siffra.

Humlelogga sidhuvud inlagg (1)

Perenner för pollinerare

Hundra härliga humleväxter

Vi kan alla göra skillnad för våra inhemska humlor och bin genom att plantera rätt perenner i våra trädgårdar och parker. Mångfalden av växter behöver öka och tillgången på pollen och nektar under hela säsongen är en av de främsta faktorerna för att våra egna humlor och bin inte ska fortsätta minska. Och då är perenner en bra matkälla som alla trädgårdar kan bidra med, oavsett storlek.

Vi har i ett samarbetsprojekt med forskningsinstitutet RISE fördjupat oss i frågeställningen och kan med glädje presentera ett urval av bra perenner som hjälper till att rädda våra svenska humlor och bin.

humla (kopia) inlagg

Perennerna är valda för att göra skillnad och för att blommor ska finnas över hela säsongen. Speciellt viktigt är det med de tidiga vårperennerna som Helleborus och Pulmonaria då de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året.

I litteratur finns andra växtslag angivna som till exempel höstanemoner och höstflox men de har inte varit populära i våra observationer och finns därför inte med. Alla sorter av ett växtslag är inte lika bra och därför har vi valt att vara sortspecifika.

Här hittar du listan med Hundra härliga humleväxter!

humla (kopia) inlagg

Perenner som blommar tidigt på våren är speciellt viktiga eftersom de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året. Julrosor är de som blommar allra först, redan under vårvintern.

God jul 2019

God Jul och Tack för i år!

Julhälsningar från Löddeköpinge

Då närmar sig julen som vanligt med stormsteg och vi vill önska er alla en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År och vi ser fram emot ett bra år 2019!

Katalogen med 2019 års sortiment kommer i början av januari. Vi tar julledigt mellan den 18/12 och 8/1.

Stort tack för ett gott samarbete under den här säsongen!
IMG_4812 sigill

Första plantskolan med fullt Svenskt Sigill och Från Sverige

Vi har alltid haft ett stort engagemang i miljö- och personalfrågor

UtskriftAtt vi får lov att märka våra perenner med Svenskt Sigill och Från Sverige är inget mål i sig, utan steg på vägen. Därmed inte sagt att vi inte är stolta för det märkningar vi är godkända för!

För vår egen skull har vi länge dokumenterat vårt interna miljöarbete. Tack vare att våra kunder började visa intresse insåg vi värdet av en oberoende kontroll, och 2016 blev vi Sveriges första klimatcertifierade plantskola enligt Svenskt Sigill. 

Den största resursen vi har är våra medarbetare. Så det kändes helt rätt att 2017 plussa på med Schyssta Arbetsvillkor, IP Arbetsvillkor.

Som den första plantskolan i Sverige blev vi också godkända för att märka våra perenner med Från Sverige.

IMG_2401

Vackert helt enkelt med julrosor

Blommande vinterperenn och naturligt pynt

Julrosor är vinterns och vårvinterns drottning. Helleborus niger är den mest klassiska som också blommar tidigt. Redan nu lyser den i vackert vitt i våra rabatter.

Julrosor bjuder annars på ett färgspektra från grönt och vitt till gult, rosa, rött och violett, samt olika blomformer. Förutom att de är vackra för oss så är julros som blommar under vårvintern en viktig perenn för humledrottningar som behöver mat vid den tiden på året.

Här finns ett växtporträtt med mer att läsa om julrosor.

Man ska inte underskatta det enkla som vackert. Vita julrosor, en liten gran och mossa hämtat från skogen blir en underbar kruka till vinterträdgården.

Med säsongen 2018 i sikte

Vintervila på perennfälten

Med säsongen 2019 i sikte

Nu ligger väven på våra perenner och vi har satt punkt för denna försäljningssäsong. Perennerna övervintrar utomhus där de får sin välförtjänta vila fram till våren. Även för oss är det snart dags att trappa ner och vi avslutar just nu förberedelserna med sortimentet med mera inför nästa år.

Vi gör vår katalog själva och den kommer ut i januari. Är ni nyfikna på nyheter innan dess så finns ett första litet smakprov här!

Anemone tomentosa 'Föräldrahemmet' 2L GK

Grönt Kulturarv® – Nya sorter

Äkta svenska mormorsperenner

Under varumärket Grönt Kulturarv® säljs gamla sorter som odlats i Sverige sedan innan 1940. Växterna samlades in 2003-2010 då Programmet för odlad mångfald, POM, genomförde Perennuppropet med landsomfattande inventeringar.

De sorter som säljs under Grönt Kulturarv® har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och goda odlingsegenskaper. Och de har bedömts vara extra värda att bevara och viktiga för vår trädgårdshistoria och gröna kulturarv.

Sedan 2013 har man lanserat nya Grönt Kulturarv®-perenner varje år. Nu har skaran utökats skaran med ytterligare två sorter, under 2019 kommer Heuchera sanguinea ’Smedsberget’ och Anemone tomentosa ’Föräldrahemmet’ finnas i handeln.

Totalt finns nu 15 perenner i sortimentet. Här finns mer info om alla sorter.

Heuchera sanguinea 'Smedsberget' - Blodalunrot

Heuchera sanguinea ’Smedsberget’ är en blodalunrot från Lappland. I stadsdelen Smedsberget i Lycksele har den funnits sedan 1930-talet, planterad i ett stenkummel (stenparti). Dess täta mörkt gröna bladrosetter blir 20 cm. I juni blommar den i mörkrosa på 60 cm höga rödvioletta stjälkar.

Anemone tomentosa 'Föräldrahemmet' - Silvrig höstanemon

Anemone tomentosa ’Föräldrahemmet’, silvrig höstanemnon, är tålig och hög, 120-130 cm. Den beskrivs som härdigare än andra höstanemonhybrider. Blommar länge, aug-okt, med stora ljust rosavioletta blommor. Har odlats i Småland sedan 1930-talet men är insamlad i Roslagen, Uppland.