Latest Posts

Anemone tomentosa 'Föräldrahemmet' 2L GK

Grönt Kulturarv® – Nya sorter

Äkta svenska mormorsperenner

Under varumärket Grönt Kulturarv® säljs gamla sorter som odlats i Sverige sedan innan 1940. Växterna samlades in 2003-2010 då Programmet för odlad mångfald, POM, genomförde Perennuppropet med landsomfattande inventeringar.

De sorter som säljs under Grönt Kulturarv® har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och goda odlingsegenskaper. Och de har bedömts vara extra värda att bevara och viktiga för vår trädgårdshistoria och gröna kulturarv.

Sedan 2013 har man lanserat nya Grönt Kulturarv®-perenner varje år. Nu har skaran utökats skaran med ytterligare två sorter, under 2019 kommer Heuchera sanguinea ‘Smedsberget’ och Anemone tomentosa ‘Föräldrahemmet’ finnas i handeln.

Totalt finns nu 15 perenner i sortimentet. Här finns mer info om alla sorter.

Heuchera sanguinea 'Smedsberget' - Blodalunrot

Heuchera sanguinea ‘Smedsberget’ är en blodalunrot från Lappland. I stadsdelen Smedsberget i Lycksele har den funnits sedan 1930-talet, planterad i ett stenkummel (stenparti). Dess täta mörkt gröna bladrosetter blir 20 cm. I juni blommar den i mörkrosa på 60 cm höga rödvioletta stjälkar.

Anemone tomentosa 'Föräldrahemmet' - Silvrig höstanemon

Anemone tomentosa ’Föräldrahemmet’, silvrig höstanemnon, är tålig och hög, 120-130 cm. Den beskrivs som härdigare än andra höstanemonhybrider. Blommar länge, aug-okt, med stora ljust rosavioletta blommor. Har odlats i Småland sedan 1930-talet men är insamlad i Roslagen, Uppland.

Färgstarka höstväxter i kruka

Färgstark höst i kruka

Perenner och säsongsväxter

Oktober kan vara en riktigt bra planteringsmånad över hela landet och ännu hinner man plantera perenner för kommande säsong.

Vi gillar att plantera krukor som passar säsongen och piffa extra med där vi går förbi ofta. Utanför vårt kontor möts vi just nu av denna härliga färgklick med perenner och säsongsväxter.

Bronsröda blad på ormbunken Dryopteris erythrosora, Heuchera ‘Marmalade’, Hylotelephium ewersii, ljung och cyklamen. Detta är krukor som håller hela hösten och såväl perennerna som säsongsväxterna tål lite frost.

Vinnaren från Elmia Calamintha nepeta

Vinnaren från Elmia Garden

Grattis Johanna som röstade på sin favorit för humlor och bin, stenkyndel!

Vi har dragit en vinnare bland alla som röstade på sin favoritväxt för humlor och bin i vår monter under Elmia Garden. Johanna är den som kan se fram emot två inträdesbiljetter till Hampton Court Flower Show i juli!

Johanna Ronnheden

Johanna Ronnheden, Foto privat

Johanna som har ett stort intresse för växter arbetar som landskapsarkitekt i Tyresö. Hon besökte Elmia Garden för första gången med arbetskompisar för att samla inspiration och träffa kollegor och plantskolor.

– Det var en bra dag på Elmia garden. Härligt att gå runt bland höstfärger och höstblomning, se nytt växtmaterial från plantskolorna och samla idéer.

Johanna röstade på stenkyndel, Calamintha nepeta, som är en favorit hos henne!

– Den är tålig, har kraftig blomning och är bra som kantväxt, fin i formen både i stort och i detalj i varje liten blomma. Dessutom ständigt översållad av humlor och bin.

Johanna är jätteglad för biljetterna till Hampton Court Flower Show!

– Jag hade inga förväntningar på att vinna så det blev en fin överraskning.

Tack för alla röster och stort grattis Johanna!

Tack för en bra mässa Elmia Garden 2018

Tack för en mycket bra mässa!

Bra dagar på Elmia Garden 2018

Vi är så nöjda med årets upplaga av Elmia Garden. Och vi vill säga ett stort tack till er som besökte oss, alla bra samtal och möten som vi hade i vår monter är värdefulla för oss!

Tusen tack också till Svenska Plantskolor för arrangemanget med den stora gemensamma montern. Det är proffsigt, snyggt och tillsammans blir vi ännu bättre. Nu tar vi vara på all input, inspiration, kunskapsutbyte med mera som vi fått med oss från mässan och som vi är så glada för!

Årets perenn 2019

Årets perenn 2019

Årets perenn 2019 – en riktig favorit bland bin, humlor och fjärilar

På Elmia Garden offentliggjordes som vanligt vilken växt som blir årets perenn 2019. I år har Perennagruppens val fallit på Origanum (Laevigatum-gruppen) ‘Herrenhausen’, Purpurmejram. Mycket användbar, vacker under lång tid och väldoftande samt inte minst de pollinerande insekternas favorit. Läs mer här.

hostplantera perenner

Plantera perenner på hösten

Hösten är en utmärkt planteringstid

Perenner kan planteras hela säsongen men hösten är bra av flera anledningar. Då är jorden uppvärmd, lätt att gräva i och det är naturligt fuktigare så man behöver vattna mindre. Perenner som kommer i jorden på hösten kommer dessutom igång snabbare på våren.

Givetvis är det skillnad över landet. Oktober är vanligtvis en bra planteringsmånad i stora delar av landet. Men vissa vintrar kan man plantera in i november i södraste Sverige medan september är sista tid för plantering i de norra delarna. En tumregel är att man kan plantera fram till frosten kommer.

Kärleksört vackert namn vacker växt

Kärleksört – vackert namn, vacker växt

Växtporträtt om kärleksört

Kärleksört, Hylotelephium, är en våra bästa höstblommande perenner. Lättodlad och tacksam kan låta tråkigt, men icke! Kärleksört är en gammal välkänd och mycket omtyckt perenn som fanns att köpa i plantskolor redan i början av 1930-talet.

På våren har man glädje av kärleksörten i rabatten då den kommer med sitt bladverk långt innan den ska blomma. Nu finns många sorter i handeln, såväl höga som låga, grön- och mörkbladiga och med olika blomfärg.

Ett ytterligare bevis på dess höga värde är att Perennagruppen har utsett två olika sorter av kärleksört till Årets perenn, Hylotelephium ‘Matrona’ år 2000 och den låga sorten, liten kärleksört, Hylotelephium cauticola år 2016.

På perenner.se finns ett växtporträtt där man kan läsa om triss i kärleksört! Tre olika sorter beskrivs lite närmare.

hogsommar i perennrabatten

Högsommar i perennrabatten

Mustigt och högrest

Sensommarens perennrabatter kännetecknas gärna av mustiga perenner som hunnit växa upp till sin fulla höjd. Här är en av våra perennrabatter med klassiska perenner som är som vackrast just nu.

Här blommar Agastache ‘Blue Fortune’, Helenium ‘Moerheim Beauty’, Hylotelephium ‘Matrona’ och Geranium ROZANNE. Tillsammans med gräset Calamagrostis ‘Karl Foerster och det gröna frodiga i framkant är Carex muskingumensis.

Semestertider men vi packar perenner

Semestertider men vi packar perenner!

Öppet hela sommaren

Nu är det många som är på semester och njuter av ledighet, och så även hos oss. Vi har öppet hela sommaren och packar gärna perenner men några veckor framöver har vi lite mindre personalstyrka. Vi svarar i telefon och på mail och som vanligt är ni välkomna att höra av er till oss.

Vi passar på att önska en glad sommar från alla oss här på Wändels!