Latest Posts

Höstplantera perenner

Därför är det så bra med höstplantering!

Hösten riktigt bra tid för plantering av perenner. Växternas behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper de kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader.

IMG_1245

Fördelar med höstplantering

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det kommer vanligtvis mer regn, luftfuktigheten ökar och jorden är lättare att gräva i. Perennerna har därmed goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.

Plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Stora Planteringsveckan

Trädgårdshandeln bjuder in till höstevent!

Hösten är på flera sätt den allra bästa planteringstiden både för växterna och för dig som planterar. Därför har trädgårdshandeln lanserat Stora Planteringsveckan, ett årligt butiksevent med start första lördagen i september.

Stora Planteringsveckan sträcker sig över två helger, i år är det den 5-13 september som gäller. Inspiration, kunskap och odlarglädje är gemensamma ledord, i övrigt är det upp till varje trädgårdsbutik att arrangera veckan på sitt eget sätt. I år deltar drygt 130 butiker över hela landet.

Bäst förutsättningar

Stora Planteringsveckan kom till av branschen för att fler ska upptäcka hösten som en bra trädgårds- och planteringstid. Handeln i trädgårdsbutiker minskar under hösten trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Förutsättningarna för att plantera är perfekta, med fuktig jord, sval luft och hög luftfuktighet.

Årets höstfröjd

Årets höstfröjd_blackNytt för 2020 är att Stora Planteringsveckan lanserar Årets höstfröjd – en växt som förgyller hösten och starkt bidrar till årstidens trädgårdslust. Årets höstfröjd kan vara ett träd, buske eller en perenn.

– Det är växterna som gör en trädgård härlig att vara i. Att på nära håll följa årstidens växlingar och alltid ha någon växt som är på topp är underbart. Nu vill vi ge lite hjälp på traven till den som söker höstens guldkorn, säger Berit Haggren, projektledare för Stora Planteringsveckan.


För mer information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

spv-banners-2020-1

Tips från odlaren

Behåll kvalitén över sommaren

Under sommarens varma perioder är det viktigt att perennerna håller sig fina och är i bra tillväxt!

Här är några tips från oss för att sköta om perennerna i butik:

  • Vattna ordentligt så krukorna blir helt genomvattnade och inte torkar ut, stora krukor med mer jordvolym håller fukten längre
  • Ge näring, till exempel flytande vid vattning eller långtidsverkande näring
  • Klipp ner förvuxna eller överblommade plantor, så blir de fina igen efter några veckor
  • Håll koll på växtskyddet och att växterna ser friska ut, plocka bort, behandla eller klipp ner plantor om de blir angripna

IMG_3945

Vi är nominerade till Årets Klimatbonde

Vi är blomsterbönder!

Vi är en av sex nominerade till Årets Klimatbonde. Vi är så glada och stolta att vårt miljöarbete uppmärksammas, men inte minst är det en belöning för oss själva.

Vår motivering:

Wändels kvalitetsperenner är en av Skandinaviens största odlare av fleråriga växter och är klimatcertifierade sedan 2016. Marie och Magnus odlar med 100% förnybara energikällor och med minimal resursåtgång. De driver också ett projekt med 100 perenner för pollinerare för att värna den biologiska mångfalden.

Årets Klimatbonde är en del av den nationella tävlingen Årets Bonde och det är Svenskt Sigill Klimatcertifierad som delar ut priset. Läs mer här!

Full fart!

Vi packar perenner för fullt

Nu är minsann säsongen igång och när solen skiner som den har gjort de senaste dagarna händer allt samtidigt. Vi har full packning med perenner som ska levereras ut till butiker! Samtidigt håller vi igång produktionen och flyttar vi tusentals plantor internt.

Följ oss gärna på Instagram där vi visar mer från både företaget och tips på fina perenner!

IMG-0652IMG-0650

IMG-0647

IMG-0646

Butiksmaterial Svenska Perenner

Utmärkta perenner Från Sverige!

Nytt för i år är att många perenner som är odlade i Sverige har märket Från Sverige på etiketterna. Märket visar att de är just svenskodlade!

Vi odlar alla perenner som vi säljer själva och därför har vi märket på våra bildetiketter.

Då vi vet att många trädgårdsbutiker vill profilera svenskodlade perenner har vi på Wändels, i samarbete med Från Sverige, tagit några olika skyltar för att uppmärksamma detta.

Skyltarna finns här att ladda ner som PDF och printa ut. De finns i två storlekar A4 och SPR 130×185 mm.

Primula veris – ett säkert vårtecken

Fridlyst vårperenn att plantera

Gullviva, Primula veris, är en vårblommande perenn som lyser upp med sin gula färg. Den växer vilt i delar av landet men är helt eller delvis fridlyst. Tur då att gullviva finns att få tag på i butiker eftersom den är en bra och tacksam perenn för hemträdgården. Precis som i det vilda kan den bilda vackra vårängar i trädgården om den tillåts sprida sig. Gullvivan passar också fint i kruka och är ljuvlig i buketter.

Här på perenner.se finns mer att läsa om gullvivan och hur man lyckas med den!

Säg hej till tre medarbetare!

Wändels kontorspersonal

Vi jobbar alla tillsammans i ett stort team men varje medarbetare har egna ansvarsområden och uppgifter, på så sätt fungerar vi som allra bäst när vi packar som mest perenner!

Om man hör av sig till oss per mail eller telefon möts man oftast av Jenny, Ingela eller Kalle, vilka är de som bemannar vårt kontor året runt. Här är en närmare presentation av dem!

JennyJenny har under säsongen fokus på försäljning, bokning av transporter och kundkontakt. Utöver det fotar hon och skriver till våra hemsidor, på hösten är katalogen en av uppgifterna. Jenny är landskapsingenjör från SLU, Alnarp, och är delaktig i att utforma våra visningsrabatter. Den egna trädgården är gammal med knotiga äppelträd, köksträdgård, och mossa i gräsmattan. Det passar Jenny bra eftersom hon gillar den naturliga och lite vilda stilen. Jennys perennrabatter går i milda färger med mycket blad och ormbunkar.

IngelaIngela kan det mesta på vårt kontor och är en del i försäljningsteamet under säsongen. Hon håller också reda på fakturor och personalpapper. Ingela har doktorerat i livsmedelskemi i Lund och har jobbat med forskning på Alnarp. Ingela har byggt upp sin egen trädgård med såväl prydnadsväxter som ätbart. Senaste tillskottet är ett växthus där tomater, gurka och chili frodas under sommaren. Annars är Ingela en aktiv orienterare som även utmanar sig på mountainbike.

KalleKalle är utbildad trädgårdsmästare och landskapsingenjör från SLU, Alnarp. Kalle har tidigare arbetat på handelsträdgård. På Wändels jobbar Kalle med försäljning, kvalitet, utveckling, planering på kontoret och i produktionen. Han har stort intresse för odling och perenner, grönsaker, träd och buskar samsas på kolonilotten. Det är viktigt att använda växterna funktionellt och att rätt växt får rätt plats. Kalle har också en orimligt stor samling suckulenter på fönsterbrädan.

Uppfräschning av hemsidan

wandels.se i ny kostym

Ett projekt som vi har hållit på med under vårvintern är att rusta upp vår hemsida! Som ni kan se så har den fått en ny layout, men en del är samma så ni som har besökt sidan förut känner säkert igen er. Det finns några nya sidor där man kan läsa mer om oss och menyn är uppdaterad för att information ska vara lättare att hitta. Välkomna att surfa runt!

wandels.se