Visningsträdgårdar och provrabatter

Det är viktigt för oss som odlare att lära känna våra perenner ur flera perspektiv. I våra egna visningsträdgårdar och provrabatter pågår ett fördjupat arbete med att se hur perenner beter sig och övervintrar i miljö.

Vi har förmånen att ha rabatter i olika jordar och lägen med skilda förutsättningar vad gäller fukt, ljus, vind och konkurrens från andra växter. Och vi vet att även kompositioner i urnor ger inblick i hur perenner trivs!

Provrabatter

Att jämföra sorter är otroligt svårt kollegor emellan, erfarenheter byggs alltid på olika förutsättningar och år. Så vi har egna runda provrabatter med planteringsmönster i form av tårtbitar för att enkelt jämför flera sorter. Där ser vi hur perennerna växer och utvecklas under svenska förhållanden.

I rabatterna är den stora vinsten är att se utveckling, blomning och framför allt övervintring på ett överskådligt sätt när perennerna står samlade tillsammans i cirkeln. Idag har vi provrabatter med trettio olika Echinacea respektive arton av de nyare sorterna av Heuchera. Första året övervintrade hälften av Echinacea sorterna och därmed har vi redan fått mycket värdefull information.

Nytt för 2016 är runda rabatter med sorter ur provkollektionen för att se hur de övervintrar.

Att plantera i tårtbitar ger oss överblick.

Att plantera i cirklar i ”tårtbitar” ger oss bra överblick över flera sorter.

Spaden i jorden och prova perenner i miljö ger oss mycket kunskap.

Spaden i jorden och prova perenner i miljö är bästa vägen till kunskap.

gh

Vi komponerar gärna perenner i kruka, det är både snyggt och lärorikt.