Wändels Trädgård tar banbrytande steg mot ökad hållbarhet

Pressmeddelande 2018-03-05

Magnus och Marie Wändel

Magnus och Marie Wändel

På Wändels odlas perenner med visionen mår vi bra, blir det bra. Som första plantskola med både klimatcertifiering och dokumenterade schyssta arbetsvillkor har perennplantskolan tagit ytterligare ett steg mot ökad hållbarhet.

Hos Wändels Trädgård i Lilla Uppåkra odlar man perenner i stort sortiment för svenska trädgårdar. Med över 500 olika sorter är det ett gediget hantverk att förvalta. Medan plantskolorna blir allt färre i Sverige går Wändels motströms och har sedan övertaget för över 20 år sedan lyckats bygga upp en modern odling genom fokus på kvalitet och service till sina kunder. På företaget odlas stora mängder av lavendel, pioner och violer. Växter som skapar blommande väldoftande trädgårdar över hela landet.

Klimatcertifieringen innebär bland annat att företagets totala energianvändning har minskats genom att odla rätt växt vid rätt årstid. Wändels har ställt om till förnyelsebara energikällor i odlingen till 100 procent och all el är grön el. Alla interntransporter sker med eltruckar som ger ren och tyst arbetsmiljö och medarbetarna är utbildade i sparsamt körsätt. Odlingen sker med hjälp av biologiskt växtskydd och resursanalyser görs varje år.

Wändels har alltid varit fokuserat på att arbeta på ett hållbart sätt, både vad gäller våra perenner, miljö och våra medarbetare. Genom att klimatcertifiera oss skruvade vi upp kraven och levererar perenner som är ännu mer hållbara och klimatvänliga, säger Magnus Wändel, VD för Wändels Trädgård

Reducerar klimatpåverkan

Klimatcertifieringen är en frivillig tillvalscertifiering till IP-standardens Sigillnivå och märkningen Svenskt Sigill. Fastän vi har haft egenkontroller varje år de senaste 10 åren med miljökonsult är det bättre för oss och våra kollegor att vi samlas kring en branschnorm som Sigill. Certifiering med externa kontroller ger hög trovärdighet för våra kunder men också en stolthet för hela företaget.

När konsumenten köper växter eller livsmedel som bär märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad kan de känna sig trygga med att företaget har gjort vad som är möjligt för att minska klimatpåverkan i produktionen, utan att kompromissa med kvalitén på växterna, säger Britt Rahm, VD för Sigill Kvalitetssystem AB.

Tar sitt ansvar

En av vår tids stora miljöfrågor handlar just om att vi måste minska utsläppen och effektivisera nyttjande av energi, något som vi alla har ett gemensamt ansvar för. Det känns väldigt bra att vi är klimatcertifierade, säger Magnus Wändel som driver Wändels Trädgård.

Odling av perenner är ett hantverk. Under högsäsong arbetar vi intensivt och schyssta arbetsvillkor är viktigt eftersom våra medarbetare är den största resursen vi har. Vi månar om att alla ska ha korrekta anställningsvillkor, få utbildning och trivas på vår arbetsplats. Så att bli certifierad var ett självklart steg under hösten 2017.

Det känns mycket spännande att Wändels Trädgård är först ut med att vara certifierade med fullt svenskt Sigill och tar ett ansvarsfullt steg framåt för hela plantskolebranschen. Vi hoppas att detta öppnar upp och banar väg, så att fler företag väljer att ta steget med både klimatcertifiering och certifiera sig för schyssta arbetsvillkor, säger Britt Rahm, Svenskt Sigill.

Presskontakt

Magnus Wändel, ägare Wändels Trädgård info@wandels.se
Britt Rahm, VD Sigill Kvalitetssystem AB britt.rahm@sigill.se

Pressbilder

För pressbilder kontakta kommunikationsansvarig Marie Wändel marie@wandels.se


 

Fakta om Wändels Trädgård:

Wändels Trädgård ligger mellan Malmö och Lund på den skånska slätten i Lilla Uppåkra. Odling sker också Löddeköpinge. Företaget grundades 1994 och har sin nuvarande form sedan 2004. Plantskolan är specialiserad på perenner, fleråriga växter till svenska trädgårdar och odlar över 500 olika sorter. Försäljningen sker till välsorterade garden center i hela Sverige och även för plantering i stora publika parker. Från första början har odlingen fokuserat på att välja ett väl utvalt sortiment som passar det svenska klimatet. Odlingen sker i första hand med biologiskt växtskydd vilket är ett naturligt val då Marie Wändel har en bakgrund som rådgivare inom området. I samråd med konsulter och leverantörer görs ständiga förbättringar genom gemensamma försök med bättre sorter, mer miljövänlig produktion och kompetenshöjande åtgärder för personalen. Wändels är medlem i LRF Trädgård och Svenskt Sigill och följer deras kontrollprogram.

Fakta om Svenskt Sigill:

Svenskt Sigill är framtaget genom branschkunnig expertis och säkerställer hög kvalitetsnivå genom tredjepartskontroll. Svenskt Sigill är den enda märkningen för mat och blommor som garanterar svenskt ursprung från förstklassiga odlare och djuruppfödare. För att få använda kontroll- och ursprungsmärkningen Svenskt Sigill ska mat eller blommor komma från djuruppfödning eller odling som är certifierad enligt IP Sigill. Denna nivå i standarden säkrar extra produktionsmervärden som går utöver gällande lagstiftning inom områdena djuromsorg, miljöansvar och produktionssäkerhet. Certifieringen ger företagen kraftfulla argument vid försäljning av sina produkter och kunden ytterligare mervärden.

Tillval – Klimatcertifiering: Innebär att företagets verksamhet dels uppfyller IP-standardens Sigillnivå, dels har vidtagit ytterligare åtgärder för att minska sin klimatpåverkan. Mat och blommor som kommer från odling och djuruppfödning som är certifierad enligt tillvalet får bära märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Tillval – Arbetsvillkor: Innebär att företagets verksamhet dels uppfyller IP standarens Sigillnivå, dels har tagit ytterligare åtgärder när det gäller arbetsvillkor, arbetsmiljö och socialt ansvar. Mat och blommor som kommer från odling och djuruppfödning som är certifierad enligt tillvalet får bära märkningen Svenskt Sigill Arbetsvillkor.

Arbetsvillkor är den nyaste komponenten i Svenskt Sigill.

Samarbetspartners i arbetet har varit:

Trädgårdsbranschen
Eva Anflo, chef LRF Trädgård
Lars Wall Persson, VD Sydgrönt/Frilandsodlare
Gunilla Nordberg, Förtroendevald LRF Trädgård/Frilandsodlare

Arbetsmarknadens parter
Maria Möller, vice VD , Förhandlingschef/Chefsjurist SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet)
Sofia Berglund, utredare Kommunal

Dagligvaruhandel
Stina Printz, Quality Manager COOP
Kristina Areskog Bjurling, Hållbarhetsansvarig varor Dagab
Anders Axelsson, Senior Quality & Social Compliance Manager at ICA
Britta Ekman, specialist uppförandekod, Martin & Servera

Forskning
Peter Lundqvist, SLU, Professor vid Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Viveka Risberg, Program Director Axfoundation

Dokument och högupplösta bilder

Pressmeddelande PDF

wandels magnus marie sigill   wandels vaxthus   wandels medarbetare   wandels gruppbild   Online Svenskt_Sigill_Klimat_arbetsvillkor_Color_online