Latest Posts

Vi stödjer WWF

År 2022 har vi valt att ge en gåva till Världsnaturfonden WWF och då speciellt med tanke på regnskogen och haven. 

Tack vare vårt stöd kan WWF fortsätta sitt arbete med att bevara biologisk mångfald, minska föroreningar och ohållbar konsumtion samt verka för ett hållbart utnyttjande av förnybara naturresurser.

Läs mer på WWF:s hemsida här.

God Jul och gott nytt år

Då närmar sig julen som vanligt med stormsteg. Perennerna vilar på fälten och vi avslutar våra sysslor för att kunna ta en lugn julledighet. Vi summerar året som ännu ett speciellt år med olika utmaningar, vi känner tacksamhet att vi kan fortsätta att odla våra perenner som vanligt. Trädgårdsintresset verkar inte svalna och inte heller viljan att köpa svenska perenner.

Stort tack till kunder, leverantörer och andra som följer oss på något sätt, för det här året! Vi ser framemot ett gott 2022.

Vi håller julstängt från den 10/12 och är tillbaka igen den 12/1.

Vi önskar en fröjdefull jul och ett gott nytt år!

Varmaste julhälsningar från Jenny, Ingela, Magnus, Marie och
alla andra medarbetare på Wändels!

Julgåva för regnskogen och haven

Inför denna julen har vi valt att ge en gåva till Världsnaturfonden WWF och då speciellt med tanke på regnskogen och haven. 

Tack vare vårt stöd kan WWF fortsätta sitt arbete med att bevara biologisk mångfald, minska föroreningar och ohållbar konsumtion samt verka för ett hållbart utnyttjande av förnybara naturresurser.

Nyheter 2022

Varje år väljer vi med omsorg nyheter till vårt sortiment. Vi vill att de perenner vi tar in ska tillföra något intressant och/eller svara på en efterfrågan. Sorterna kan vara helt nya på marknaden eller nygamla som är värdefulla för sitt användningsområde. Här är ett urval av vad som är nytt i vårt sortiment 2022.

Echinacea PRIMA SAFFRON ’Tnechps’. Solhatt med ljust saffransorange blommor. Sorten är låg, kompak och blommar rikligt i juni-oktober. Höjden, 40 cm, och växtsättet gör den utmärkt som kantväxt. Med den långa blomningen är den fin även i kruka. Fjärilar, humlor och bin älskar blommorna. C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge

Dicentra Formosa-Gr. ’Pink Diamonds’. Ett annorlunda fänrikshjärta som trivs bäst i sol på väldränerad jord. Istället för woodland passar det i stenparti och grusträdgård. ’Pink Diamonds’ blommar i maj-september med ljusrosa karakteristiska hjärtformade blommor, 30 cm hög. Gillas av fjärilar och bin. B – Övervintrar vanligtvis

Carex morrowii ’Everglow’. Japansk starr med flerfärgade blad i grönt, cremevitt och mjukt orange. Växer i täta tuvor som är vintergröna. Blir ca 40 cm hög. Får en guldigt orange höstton som blir intensivare vid kalla temperaturer. Tål att växa under buskar och träd. Bra i kruka eftersom den är fin året om. B – övervintrar vanligtvis

Iris Germanica-Gr. ’Rose de Perse’. Trädgårdsiris, tillhör gruppen med de mest iögonfallande irisarna. ’Rose de Perse’ har rosa nyanser och orange skägg. Den blommar i juni, blir ca 90 cm hög och doftar gott. Får i genomsnitt nio knoppar per stjälk. Iris germanica är lättodlade och tål torka. B* – Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge

Helenium Autumnale-Gr. MARDI GRAS ’Helbro’. Solbrud i glatt gult med orangea skiftningar och mörkbrun mitt. Blommar länge i juli-september och kompletterar rabatten en tid när annat blommat över. Blir ca 90 cm hög på stadiga stjälkar. Passar fint som snittblomma och gillas mycket av fjärilar. B – Övervintrar vanligtvis

Nya övervintringsbokstäver för perenner

Sannolikhet för lyckad övervintring

Perennagruppen började 2021 lansera ett nytt system för hur perenner övervintrar i Sverige. De nya övervintringsbokstäverna ersätter det tidigare systemet för perenners härdighet som Perennagruppen gjorde för 40 år sedan.

Tanken med de nya övervintringsbokstäverna är att de är enkla, konsekventa och har mindre fokus på geografiskt läge. De utgår istället från sannolikhet för lyckad övervintring. Eftersom perenner övervintrar under markytan är det främst ståndort och inte i lika stor utsträckning breddgrad som avgör.

Läs mer om de nya övervintringsbokstäverna på Perennagruppens hemsida.

Läs vidare

Läs mer om perenners förmåga att övervintra på perenner.se.

Årets perenn 2022

Diamantrör, Calamagrostis brachytricha

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett diamantrör, Calamagrostis brachytricha, till Årets perenn 2022.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Mer info samt text och bilder för fri publicering finns för nedladdning i pressrummet på www.vaxtforum.se samt på www.perennagruppen.com

Höstplantera perenner

Därför är det så bra med höstplantering!

Hösten är en riktigt bra tid för plantering av perenner. Växternas behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper de kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering?

En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader.

IMG_1245

Fördelar med höstplantering

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det kommer vanligtvis mer regn, luftfuktigheten ökar och jorden är lättare att gräva i. Perennerna har därmed goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.

Plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Årets höstfröjd 2021 är kärleksört

Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckan och i år föll valet på den tåliga, lättodlade kärleksörten.

Juryns motiveringen lyder:

Man kan inte annat än att älska kärleksört. När många andra perenner börjar gå mot säsongsfinal reser den sig och axlar manteln. Med magnifika samlingar av små, stjärnformade blommor sätter kärleksört färg på trädgården, ofta i frejdig kontrast till årstidens många gulröda toner. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Årets höstfröjd 2021, kärleksört. Foto: Caroline Göransson

Fakta

Kärleksört, Hylotelephium, är en perenn växt som finns i en mängd sorter med varierande blad- och blomfärger. Blommorna är små, stjärnformade och sitter i stora blomflockar. Färgen är ofta någon nyans av rosa men det finns även kärleksört som blommar i vinrött, vitt eller gult. Blommorna är mycket uppskattade av fjärilar och bin. Blomningstiden är lång, ofta från augusti till oktober.

Läs mer om Stora Planteringsveckan här.

Stora Planteringsveckan

Trädgårdshandelns årliga höstevent

Hösten är på flera sätt den allra bästa planteringstiden både för växterna och för dig som planterar. Därför har trädgårdshandeln lanserat Stora Planteringsveckan, ett årligt butiksevent med start första lördagen i september. Trädgårdsbutiker över hela landet är värdar och arrangörer med olika evenemang.

Stora Planteringsveckan pågår i hela nio dagar och börjar alltid den första lördagen i september, i år är det mellan den 4 och 12 september.

Bäst förutsättningar

Med Stora Planteringsveckan vill branschen att fler ska upptäcka hösten som en bra trädgårds- och planteringstid. Handeln i trädgårdsbutiker minskar vanligtvis under hösten trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Förutsättningarna för att plantera är perfekta, med fuktig jord, sval luft och hög luftfuktighet.


För mer information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

Blommig midsommar!

Plocka perenner till buketter och kransar

Vi önskar en riktigt härlig midsommar! En av våra mest blomstrande högtider, då vi vill omge oss av prunkande perenner, grönska, jordgubbar och allt annat festligt som hör till.

Blommor plockas till buketter, dekoration, midsommarstången och kransar! Och visst är det härligt att man unnar sig att plocka av blommorna i trädgården. Många perenner passar bra till snitt och den fortsatt blomningen kan gynnas av att blommor plockas av.

På våra fält finns perenner i stor kruka till sommarförsäljningen. Med stora perenner kan man göra fint snabbt i både rabatt och kruka. Och en tjusig planta är en bra gå-bort present till sommarkalaset.