Latest Posts

God Jul önskar Wändels

Vilket år!

Det har varit ett speciellt år på många sätt och vi kan inte vara annat än tacksamma att vi är i den branschen vi är i. Vi har haft utmaningar men trädgårdsintresset har ökat enormt och visst är vi glada att fler vill plantera perenner!

Stort tack till kunder, leverantörer och andra som följer oss på något sätt, för det här året! Vi ser framemot ett gott 2021.

Katalogen med sortiment och prislista för 2021 kommer i januari.

Vi tar julledigt från och med den 11/12 och är tillbaka igen den 11/1.

Vi önskar en fin fröjdefull jul och ett gott nytt år!

Jenny, Marie, Ingela och Magnus skickar varma julhälsningar från hela Wändels med en återanvänd bild!

Julgåva som räddar liv!
Vi har länge valt att ge en julgåva till Röda Korset. Likaså har vi gjort i år och 2021 är vi därmed stödföretag. Röda Korset hjälper människor i Sverige och runt om i hela världen.

Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är Årets perenn 2021!

Årets perenn 2021 är trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’, med motiveringen:

Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: www.perennagruppen.com

Filmer: Svenska plantskolister möter konsumenterna

Fördelarna med svenskodlade växter!

Nu riktar sig svenska plantskolister som märker med Från Sverige direkt till konsument i en serie filmer. Vi på Wändels är ett av företagen som är med.

Filmproduktionen är ett samarbete mellan LRF Trädgård, E-planta, Från Sverige och de enskilda plantskolor vars företrädare medverkar i filmerna. Syftet är att förklara den svenska produktionens fördelar för och i en direkt kommunikation med privatkonsument.

Filmerna kan ses på Växtforum!

Magnus Wändel under inspelningen på Wändels Trädgård. Foto Växtforum.

Källa text och bild: Växtforum

Höstplantera perenner

Därför är det så bra med höstplantering!

Hösten riktigt bra tid för plantering av perenner. Växternas behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper de kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader.

IMG_1245

Fördelar med höstplantering

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det kommer vanligtvis mer regn, luftfuktigheten ökar och jorden är lättare att gräva i. Perennerna har därmed goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.

Plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Stora Planteringsveckan

Trädgårdshandeln bjuder in till höstevent!

Hösten är på flera sätt den allra bästa planteringstiden både för växterna och för dig som planterar. Därför har trädgårdshandeln lanserat Stora Planteringsveckan, ett årligt butiksevent med start första lördagen i september.

Stora Planteringsveckan sträcker sig över två helger, i år är det den 5-13 september som gäller. Inspiration, kunskap och odlarglädje är gemensamma ledord, i övrigt är det upp till varje trädgårdsbutik att arrangera veckan på sitt eget sätt. I år deltar drygt 130 butiker över hela landet.

Bäst förutsättningar

Stora Planteringsveckan kom till av branschen för att fler ska upptäcka hösten som en bra trädgårds- och planteringstid. Handeln i trädgårdsbutiker minskar under hösten trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Förutsättningarna för att plantera är perfekta, med fuktig jord, sval luft och hög luftfuktighet.

Årets höstfröjd

Årets höstfröjd_blackNytt för 2020 är att Stora Planteringsveckan lanserar Årets höstfröjd – en växt som förgyller hösten och starkt bidrar till årstidens trädgårdslust. Årets höstfröjd kan vara ett träd, buske eller en perenn.

– Det är växterna som gör en trädgård härlig att vara i. Att på nära håll följa årstidens växlingar och alltid ha någon växt som är på topp är underbart. Nu vill vi ge lite hjälp på traven till den som söker höstens guldkorn, säger Berit Haggren, projektledare för Stora Planteringsveckan.


För mer information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

spv-banners-2020-1

Tips från odlaren

Behåll kvalitén över sommaren

Under sommarens varma perioder är det viktigt att perennerna håller sig fina och är i bra tillväxt!

Här är några tips från oss för att sköta om perennerna i butik:

  • Vattna ordentligt så krukorna blir helt genomvattnade och inte torkar ut, stora krukor med mer jordvolym håller fukten längre
  • Ge näring, till exempel flytande vid vattning eller långtidsverkande näring
  • Klipp ner förvuxna eller överblommade plantor, så blir de fina igen efter några veckor
  • Håll koll på växtskyddet och att växterna ser friska ut, plocka bort, behandla eller klipp ner plantor om de blir angripna

IMG_3945

Vi är nominerade till Årets Klimatbonde

Vi är blomsterbönder!

Vi är en av sex nominerade till Årets Klimatbonde. Vi är så glada och stolta att vårt miljöarbete uppmärksammas, men inte minst är det en belöning för oss själva.

Vår motivering:

Wändels kvalitetsperenner är en av Skandinaviens största odlare av fleråriga växter och är klimatcertifierade sedan 2016. Marie och Magnus odlar med 100% förnybara energikällor och med minimal resursåtgång. De driver också ett projekt med 100 perenner för pollinerare för att värna den biologiska mångfalden.

Årets Klimatbonde är en del av den nationella tävlingen Årets Bonde och det är Svenskt Sigill Klimatcertifierad som delar ut priset. Läs mer här!