Latest Posts

Årets perenn 2022

Diamantrör, Calamagrostis brachytricha

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett diamantrör, Calamagrostis brachytricha, till Årets perenn 2022.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Mer info samt text och bilder för fri publicering finns för nedladdning i pressrummet på www.vaxtforum.se samt på www.perennagruppen.com

Höstplantera perenner

Därför är det så bra med höstplantering!

Hösten är en riktigt bra tid för plantering av perenner. Växternas behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper de kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering?

En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader.

IMG_1245

Fördelar med höstplantering

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det kommer vanligtvis mer regn, luftfuktigheten ökar och jorden är lättare att gräva i. Perennerna har därmed goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg.

Plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Årets höstfröjd 2021 är kärleksört

Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckan och i år föll valet på den tåliga, lättodlade kärleksörten.

Juryns motiveringen lyder:

Man kan inte annat än att älska kärleksört. När många andra perenner börjar gå mot säsongsfinal reser den sig och axlar manteln. Med magnifika samlingar av små, stjärnformade blommor sätter kärleksört färg på trädgården, ofta i frejdig kontrast till årstidens många gulröda toner. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Årets höstfröjd 2021, kärleksört. Foto: Caroline Göransson

Fakta

Kärleksört, Hylotelephium, är en perenn växt som finns i en mängd sorter med varierande blad- och blomfärger. Blommorna är små, stjärnformade och sitter i stora blomflockar. Färgen är ofta någon nyans av rosa men det finns även kärleksört som blommar i vinrött, vitt eller gult. Blommorna är mycket uppskattade av fjärilar och bin. Blomningstiden är lång, ofta från augusti till oktober.

Läs mer om Stora Planteringsveckan här.

Stora Planteringsveckan

Trädgårdshandelns årliga höstevent

Hösten är på flera sätt den allra bästa planteringstiden både för växterna och för dig som planterar. Därför har trädgårdshandeln lanserat Stora Planteringsveckan, ett årligt butiksevent med start första lördagen i september. Trädgårdsbutiker över hela landet är värdar och arrangörer med olika evenemang.

Stora Planteringsveckan pågår i hela nio dagar och börjar alltid den första lördagen i september, i år är det mellan den 4 och 12 september.

Bäst förutsättningar

Med Stora Planteringsveckan vill branschen att fler ska upptäcka hösten som en bra trädgårds- och planteringstid. Handeln i trädgårdsbutiker minskar vanligtvis under hösten trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Förutsättningarna för att plantera är perfekta, med fuktig jord, sval luft och hög luftfuktighet.


För mer information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

Blommig midsommar!

Plocka perenner till buketter och kransar

Vi önskar en riktigt härlig midsommar! En av våra mest blomstrande högtider, då vi vill omge oss av prunkande perenner, grönska, jordgubbar och allt annat festligt som hör till.

Blommor plockas till buketter, dekoration, midsommarstången och kransar! Och visst är det härligt att man unnar sig att plocka av blommorna i trädgården. Många perenner passar bra till snitt och den fortsatt blomningen kan gynnas av att blommor plockas av.

På våra fält finns perenner i stor kruka till sommarförsäljningen. Med stora perenner kan man göra fint snabbt i både rabatt och kruka. Och en tjusig planta är en bra gå-bort present till sommarkalaset. 

Sommar med svenskodlade Allium

Blommande prydnaslök hela sommaren

Svenskodlade Allium som blommar på sommaren har blivit populära. 2016 introducerades Allium ’Millenium’ i Sverige. Idag är den världens mest sålda blommande prydandslök. Tillsammans med de nyare sorterna ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ blir det en trio friska sorter som blommar med klassiska blombollar i nyanser av violett till ljust rosa.

Tre perenna lökväxter med långt prydnadsvärde

Det finns många fina Allium som är populära sedan länge, det är dock främst de vanliga vårblommande lökarna man tänker på då. De tre sorter som presenteras här, ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’, är perenna prydnadslökar som förökas genom delning precis som andra perenner. Dessa säljs i kruka och kan planteras när som på säsongen, till skillnad mot de vårblommande Allium som sätts med lök på hösten.

De perenna prydnadslökarna startar tidigt på våren med sitt bladverk, som sedan håller sig fräscht hela säsongen utan att vissna ner. Med ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ kan man ha blommade alliumbollar hela sommaren då dess blomtid är från juli till september.

Blomningen är riklig hos alla tre sorter och de är fina i rabatt tillsammans med andra perenner. Samtliga passar även i kruka eftersom de har friskt bladverk och blommar länge, dessutom övervintrar de ofta bra i kruka. Blommorna ger även glädje inomhus då de lämpar sig väl till snitt. Humlor, bin och fjärilar älskar blombollarna!

Såväl ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ passar fint i kruka eftersom de är fina nästan hela säsongen, dessutom övervintrar de ofta bra i kruka.

Växtplats

De perenna Allium är tacksamma och kräver ingen större omsorg för att trivas och bli vackra. De önskar sol till halvskugga, vanlig trädgårdsjord och måttligt med gödning. Etablerade plantor klarar torra perioder utan problem. Lagom planteringsavstånd är 30 cm.

Kombinera med perenna kompisar

Såväl ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ som ’In Orbit’ är fina kantväxter, men det är passar lika bra längre in i rabatten i kombination med andra perenner. Genom att placera ut enskilda plantor oregelbundet ihop med andra växer blir det ett vilt och naturligare uttryck. Medan grupper av flera plantor blir otroligt effektfullt och iögonfallande när de blommar.

Prydnadslökarna är bra rabattperenner, såväl som kantväxt men även längre in ihop med andra perenner.

Lammöra, nävor som trivs i sol t ex ljusrosa jungfrunäva, blodnäva ochliten flocknäva ’Biokovo’, är fina sällskap. Liksom solhatt i rosa eller vitt, stäppsalvia och anisisop, vilka bryter av mot Allium-bollens tydligt runda form. Stenkyndel, purpurmejram ’Herrenhausen’ och medelhöga gräs som blåtåtel eller höstälväxing mjukar upp och väver samman. För häftig kontrast i färg är trädgårdsnejlikrot ’Totally Tangerine’ snygg att plantera bredvid.

’Millenium’ – Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är aktuell som årets perenn 2021. Sorten kommer från den amerikanske allium-förädlaren Mark McDonough, den lanserades i USA år 2000 och introducerades i Sverige 2016 av Wändels Trädgård. Idag är den en av världens mest sålda prydnadslökar.

’Millenium’ blommar med klassiska, ca 5 cm stora, alliumbollar i violett. Blomstjälkarna blir omkring 30 cm höga, bladverket är friskt grönt och doftar svagt av lök om man gnuggar det i handen. ’Millenium’ blommar otroligt rikligt under sommaren, från juli till september.

Allium ’Millenium’

Två nyare sorter till som gör trion komplett

Allium ’Medusa’s Hair’ är speciell med sina vridna blad och nickande knoppar likt huvuden på en kobraorm. Den har fått sitt sortnamn efter den grekiska legenden om Medusa. Blommorna blir ca 50 cm höga och bladverket är grågrönt. ’Medusa’s Hair’ har blommat lite senare än ’Millenium’ och blommorna har en något mörkare violett färg.

Allium ’Medusa’s Hair’

Allium ’In Orbit’ är en nyhet 2021 som även den visat sig vara en fantastisk prydnadslök med lång och riklig blomning med klotrunda alliumbollar. ’In Orbit’ har grönt bladverk och kompletterar denna trio med ljust lilarosa blommor, vilka blir omkring 40 cm höga.

Allium ’In Orbit’

Tolv bra perenner för humlor!

Enkelt, snyggt och bra till vilda humlor och bin

Allt fler intresserar sig för den biologiska mångfalden och en del av det är att plantera blommor som våra vilda pollinerare gillar. Det är väldigt positivt eftersom vi behöver deras hjälp. Vildbin – solitärbin och humlor – är de som till största del pollinerar en tredjedel av den mat som vi äter.

På perenner.se presenteras ett urval på tolv sorter som är några av våra mest tåliga och vanliga perenner som våra vilda humlor gillar! Läs mer här!

Glad påsk!

Perennsäsongen har startat med full fart! Vi hoppas att påskhelgen bjuder på bra väder som väcker vårkänslor och planterinsglust. 

Tåliga penséer, påskliljor och andra vårväxter passar fint att kombinera med svenska perenner såhär tidigt på säsongen. Både i kruka och rabatt, gärna på platser som man ser ofta som vid entrén till exempel.

Vi önskar en riktigt Glad Påsk!

Perennagruppens 200-lista

Perennagruppens 200-lista gavs ut första gången på 1980-talet. Den har därefter uppdaterats för att hela tiden vara aktuell med odlingsvärda sorter som finns på den svenska marknaden.

Nu har Perennagruppen sett över listan igen och i januari 2021 kom den ut med uppdaterade sorter. I denna senast version finns även de nya övervintringsbokstäverna som börjar lanseras under 2021. Läs mer om det nya systemet för perenners härdighet i 200-listan.

Grundsortiment med odlingsvärda perenner

200-listan presenterar enhetlig växtdata över arter och sorter som är tillgängliga över så stora delar av Sverige som möjligt. Listan ska inte ses som begränsande utan vara till hjälp för att välja vackra, odlingsvärda och säkra perenner för svenska förhållanden.

Målsättningen är att 200-listan ska vara till hjälp i flera led när det gäller perenner, som i handeln för trädgårdsbutiker, trädgårdsdesigners, undervisning och journalister m.fl.

Här finns 200-listan som PDF.
Och här finns den som Excel.

Givetvis finns den även på Perennagruppens hemsida!