Vi vill odla våra perenner med så liten påverkan på miljön som möjligt. Förra året gjorde vi de första testerna med 100% torvfritt odlingssubstrat. Det testet såg lovande ut och i år har vi tio olika torvfria substrat som vi planterar olika perenner i. Det är blandningar både från Sverige och Europa.
För oss är det viktigt att vi tillsammans med leverantörerna hittar den bästa blandningen som både håller vatten bra och att det växer minst lika bra som i torv. Det har varit mycket diskussioner och utbyte innan den praktiska provodlingen startade.
Det är också viktigt hur etableringen sker ute i planteringar så det testar vi också. Vi gjorde en liknande uppföljning med växtbäddar för sju år sedan. Det som är nytt nu är att det testas 100% torvfritt både i kruka och växtbädd. Detta blir en praktisk jämförelse som ska stå kvar minst ett år så att även övervintringsförmågan kan utvärderas.
Under vecka 23 och 24 är det Blomveckorna Från Sverige. Tillsammans lyfter branschen växter som är märkta med Från Sverige. Hos oss på Wändels är det Från Sverige veckor hela året. Vi var den första plantskolan som började märka svenskodlade perenner, redan 2016.
Alla våra 500 sorter odlas hos oss, och vi har därmed ett brett sortiment att välja på och alla våra perenner är märkta med Från Sverige på etiketten. Hos våra kunder, växtbutiker i hela Sverige, finns mer information om varje växt och Årets Perenn, som vi är med och utser. Det går också att få planteringstips och inspiration genom oss på hemsidan perenner.se.
Vi väljer våra perenner noggrant. Det ska vara friska sorter, växa bra i Sverige och många sorter är bra för våra pollinerare. Under vårt projekt Perenner för Pollinerare tittade vi på vilka som är de bästa blommorna som ger mat till vilda humlor och bin.
Vi har alltid tips på fint just nu och i juni under Blomveckorna kommer det att vara extra erbjudanden på smultron, gräslök och perenner för humlor.
Att ta tag i perennrabatterna och klippa ner vissna växtdelar efter vintern är ett härligt vårtecken. Men det är bra att avvakta lite och inte ge sig ut den allra första våriga dagen. Vädret kan ge bakslag med frost långt in på våren. Många viktiga småkryp övervintrar och söker skydd i det torra trädgårdsskrufset och under de nedfallna löven.
Om vi klipper ner perennerna för tidigt riskerar vi att städa undan livsviktiga miljöer för många insekter som inte klarar sig utan skydd, som till exempel de nyttiga nyckelpigorna. Det är okej att våra trädgårdar ser lite rufsigt nyvakna ut en bra bit in på våren. Se det fina i att de första vårlökarna som vintergäck, snödroppar och krokus tittar upp mellan det vissna.
Läs mer HÄR om att vårstäda perennrabatter på bästa sätt för smådjurlivets skull!
Snödroppar tittar upp bland sockblommans fjolårsblad.
Perennagruppens 200-lista är väletablerad men kanske ändå lite av en doldis, som är värd att lyftas fram! Den har funnits i 40 år och uppdateras efterhand för att vara aktuell med sorter som matchar dagens användning av perenner.
I listan finns information om blomfärg, höjd, blomningstid, läge och övervintringsbokstav. Eftersom det är Sveriges yrkesodlare av perenner som står bakom urvalet, finns sorterna i plantskolor och trädgårdsbutiker runt om i landet.
Bra urval på svenska perenner
Listans 200 sorter utgör en bra bredd med allsidiga perenner för alla trädgårdar och lägen. Att plantera många olika perenner är viktigt för den biologiska mångfalden. Våra vilda insekter, fåglar och smådjur behöver en variation för att hitta mat, skrymslen och bon att leva i.
Primula veris ’Cabrillo’ är ljuvlig i framkant av rabatter, ängar, buskage och buketter. Gullviva är en gammal trädgårdsväxt som fortfarande är lika omtyckt för sin tidiga vårblomning.
En variation av sorter och blommor hela säsongen behövs för våra pollinerare. Julros, Helleborus hybridus ’Blue Lady’, hjälper till med sina blommor redan på vårvintern.
Med hjälp av 200-listan kan man välja odlingsvärda perenner som är enkla att lyckas med. Listan kan användas av alla som odlar, handlar och planterar perenner såväl privat som i yrket. Den fungerar även som underlag vid trädgårdsundervisning. 200-listan ska inte ses som begränsande, utan vara ett gediget grundurval med våra vanligaste svenskodlade bra perenner. För den som vill botanisera vidare finns det många fler sorters perenner att titta på.
Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’, och kantnepeta, Nepeta faassenii ’Walkers Low’, är två av våra mycket omtyckta och odlingsvärda perenner som blommar på sommaren.
Kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, har en given plats på 200-listan. Det är en av våra bästa höstblommande perenner som var Årets perenn år 2000.
Perenner i hela Sverige!
Med de nya övervintringsbokstäverna som finns på alla sorter i listan, ges ännu bättre möjligheter att välja perenner som passar där man bor. De nya bokstäverna utgår från sannolikheten för lyckad övervintring, förutsatt att man planterat rätt perenn på rätt läge. Mer information detta finns i 200-listan.
Mer info om Perennagruppen finns på deras hemsida. Perennagruppens medlemmar odlar perenner yrkesmässigt i Sverige och är alla medlemmar i branschorganisationen LRF Trädgård.
Grönt Kulturarv® är ett varumärke för att marknadsföra gamla svenska perenner. Det är äkta mormorsperenner som har funnits i odling i Sverige sedan innan 1940. Sorterna är unika och insamlade genom Programmet för odlad mångfald, POM:s, Perennupprop, som var en landsomfattande inventering.
Perennerna som säljs under Grönt Kulturarv® har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och goda odlingsegenskaper. De bevaras i Nationella genbanken och är viktiga för vår trädgårdshistoria.
2013 lanserades de första Grönt Kulturarv®-perennerna. Sedan dess har sortimentet utökats och innehåller nu en del populära sorter som har blivit storsäljare!
Storsäljande äkta mormorsperenner
Viola x williamsii ’Ullas favorit’, bukettviol, har väldoftande, ljust lilavita blommor från maj till oktober, om man tar bort vissna blommor. Den blir ca 25 cm hög och är fin som kantväxt, i stenparti och i kruka. ’Ullas Favorit’ kommer från Småland, tidigt 1940-tal. Ulla växte upp omgiven av blommor med sin trädgårdsintresserade pappa. Hon föll för denna bukettviol, som hon månade ömt om hela livet som ett kärt barndomsminne. B – Övervintrar vanligtvis
Phlox paniculata ’Ingeborg från Nybro’, höstflox, en vacker mormorsperenn som blommar i juni och juli. Den har vita blommor med lila öga och en svag god doft. Blir ca 90 cm hög. ’Ingeborg från Nybro’ kommer ursprungligen från ett skogstorp, men är insamlad från en trädgård i Nybro, Småland. Ingeborg var den som såg till att höstfloxen togs om hand och bevarades i den nya trädgården. A – Övervintrar pålitligt
Leucanthemum superbum ’Bröllopsgåvan’, jätteprästkrage, med stora klassiska blommor. Blomningen är riklig och lång från slutet av juni till oktober. Den blir omkring 100 cm hög. Given i gammaldags rabatter och mycket hållbar till snitt, den kan stå i vas i upp till 14 dagar. ’Bröllopsgåvan’ är insamlad i Skåne och har gått i arv, bland annat som bröllopsgåva, mellan minst fyra generationers kvinnor i samma familj. A – Övervintrar pålitligt
Aster amellus ’Axel Tallner’, brittsommaraster, blommar på sensommaren i augusti-september med enkla lila blommor. Den blir ca 60 cm och har stadigt upprätt växtsätt. Väldigt fin i rabatter och stenparti, efter blomning står den kvar med tjusiga fröställningar. Blommorna gillas av fjärilar. Kring 1940 planterade trädgårdsmästaren Axel Tallner denna brittsommaraster i ett stenparti i en trädgård i Hurva, Skåne. A – Övervintrar pålitligt. Foto POM, SLU
Nyhet 2023!
Till säsongen 2023 lanseras en praktfull höstaster, Symphyotrichum novi-belgii ’Frövi’, insamlad på en liten gård i just Frövi, Västmanland. Den har vita blommor som lyser upp om hösten från september till oktober, eller tills frosten tar blommorna. ’Frövi’ blir runt 130 cm hög och har ett väl förgrenat växtsätt, kan behöva stöd. De vita blommorna står i fin kontrast till det mörkgröna bladverket. Blommorna skiftar ofta i lila mot slutet av blomningen. Höstaster ’Frövi’ uppskattas av pollinerare och är hållbar som snittblomma i hösten buketter.
Med trenden att köpa svenska närodlade snittblommor har alltfler blivit inspirerade att odla egna snittblommor hemma. Vanligast är att satsa på ettåriga sommarblommor, som ju ger otroligt mycket på bara en säsong, men det finns också en efterfrågan på perenner till snitt.
Det är inget nytt för florister att använda perenner. Brudslöja, pion, martorn, riddarsporre, stjärnflocka, blodtopp och kärleksört är några av dem som vi kan se i arrangemang och i snittdisken i blomsterbutiker.
För den som vill odla till buketter i sin egen trädgård finns många fina sorter som är hållbara som snitt. Med rätt val av sorter kan man göra en snittblomsrabatt som levererar hela säsongen.
På perenner.se finns mer att läsa om att plantera perenner till snitt, samt en lista med fyrtio favoriter att sätta i vas.
Nu är det populärt med perenner till snitt och blommor som lockar pollinerare, såsom vilda humlor, bin och fjärilar. Fyra av våra nyheter med fantastiska spiror kvalar in i båda ovanstående kategorier!
Trädgårdsriddarsporrarna i serien DELGENIUS har maffiga blommor på starka stjälkar som står fint och länge i vas. Deras blommor är öppna vilket gör att pollinerare kommer åt pollen och nektar.
Fingerborgsblommor är kända både som snittblomma och för att de älskas av humlor. Digitalis purpurea ’Lucas Light Pink’ är en låg variant som är mycket väl förgrenad och stabil. Den blommar rikligt och länge.
Delphinium Elatum-Gr. DELGENIUS CHANTAY ’ET DLP 827’. Trädgårdsriddarsporre med rosa spiror. 50 cm hög. Blomtid juni-aug. Välförgrenad med starka stjälkar som passar till snitt. A* – Övervintrar pålitligt i väldränerat läge
Delphinium Elatum-Gr. DELGENIUS NEVA ’ET DLP 824’. Trädgårdsriddarsporre i vitt. 50 cm hög. Blomtid juni-aug. Välförgrenad med starka stjälkar som passar till snitt. A* – Övervintrar pålitligt i väldränerat läge
Delphinium Elatum-Gr. DELGENIUS KINGSLEY ’ET DLP 807’. Trädgårdsriddarsporre med mörklila spiror. 60 cm hög. Blomtid juni-augusti. Välförgrenad med starka stjälkar som passar till snitt. A* – Övervintrar pålitligt i väldränerat läge
Digitalis purpurea ’Lucas Light Pink’. Fingerborgsblomma med ljusrosa blommor. Välförgrenad och stabil, omrking 60 cm hög. Blommar länge från juni till augusti. B* – Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge
Mer information
Läs mer om nyheter och andra perenner på hemsidan perenner.se
Här har vi ett gäng av våra nyheter som passar till den som gillar färg! Den lite mörkare och dramatiska stjärnflockan ’Burgundy Manor’ och solhatten ’Augustkönigin’ som ackompanjerar sina rosa kronblad med brunorange disk och stjälkar. Nejlikroten ’Fiery Red’ gör skäl för sitt namn med riktigt röda blommor. Parnävan ’Kelly Anne’ bjuder på otroligt lång blomning, i klass med den kända nävan Rozanne, ’Kelly Anne’ har dock ljusrosa blommor.
Låt färgstarka perenner bli blickfång i rabatter med mer tillbakadragna toner, för en samstämmig plantering. Eller välj färger som står i konstrast till varandra för en tuffare look.
Echinacea purpurea ’Augustkönigin’. Solhatt med rosa blommor och mörka stjälkar. 80 cm hög. Blommar juni-september. Solhattar älskar sol. Fjärilar, humlor och bin dras till blommorna. C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge
Geum coccineum ’Fiery Red’. Röd nejlikrot med stora, riktigt röda halvfyllda blommor. Starka stjälkar. 40 cm hög. Blommar länge från april till september. En färgklick i blandade rabatter eller kruka. B – Övervintrar vanligtvis
Astrantia major ’Burgundy Manor’. En läcker stjärnflocka med den lite ovanliga färgen rubinröd. 70 cm hög. Blommar juni-aug. Stjärnflockor är underbara att samplantera i rabatter och woodland. Ljuvlig i buketter. A – Övervintrar pålitligt
Geranium wallichianum ’Kelly Anne’. Parnäva med ljusrosa blommor. Lättodlad i sol-halvskugga. Utmärkt marktäckare och fin kantväxt samt i stenparti. 40 cm hög. Blommor länge från juni till oktober. B – Övervintrar vanligtvis
Mer information
Läs mer om nyheter och andra perenner på hemsidan perenner.se
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.