Latest Posts

Årets perenn 2023

Perennagruppen har utsett backsippa, Pulsatilla vulgaris, till Årets perenn 2023 med motiveringen:

Backsippa är en ljuvligt vacker, långlivad och härdig perenn som värmer våra hjärtan när vi behöver det som mest. Så snart trädgården vaknat ur vintervilan slår de stora, färgstarka blommorna ut. Fulla av liv i sig själva, men också genom de insekter som här bjuds på nektar och pollen vid en tid då tillgången är begränsad i naturen.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: www.vaxtforum.se samt www.perennagruppen.com

Stora Planteringsveckan

Trädgårdshandelns årliga höstevent

Hösten är på flera sätt den allra bästa planteringstiden både för växterna och för dig som planterar. Därför har trädgårdshandeln lanserat Stora Planteringsveckan, ett årligt butiksevent med start första lördagen i september. Trädgårdsbutiker över hela landet är värdar och arrangörer med olika evenemang.

Stora Planteringsveckan pågår i hela nio dagar och börjar alltid den första lördagen i september, i år är det mellan den 3 och 11 september.

Bäst förutsättningar

Med Stora Planteringsveckan vill branschen att fler ska upptäcka hösten som en bra trädgårds- och planteringstid. Handeln i trädgårdsbutiker minskar vanligtvis under hösten trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Förutsättningarna för att plantera är perfekta, med fuktig jord, sval luft och hög luftfuktighet.


För mer information om Stora Planteringsveckan se storaplanteringsveckan.se

Höstplantera perenner

Därför är det så bra med höstplantering!

Hösten är en riktigt bra tid för plantering av perenner. Växternas behov för bra etablering stämmer bäst överens med hösten. I svalt och fuktigt väder slipper de kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En perenn som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering?

En bra tumregel är att man kan plantera fram till frosten. I vårt långa land är det stora skillnader givetvis när årstiderna skiftar. September, oktober och till och med november för södraste Sverige är höstplanteringsmånader.

IMG_1245

Fördelar med höstplantering

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare väder bidrar till naturligt fuktigare markförhållanden. Det kommer vanligtvis mer regn, luftfuktigheten ökar och jorden är lätt att gräva i. Perennerna har därmed goda förutsättningar att etablera sig innan vintern med minskat behov av omsorg. Nyplanterade perenner ska dock alltid vattnas, och räkna med att de behöver vatten även våren därpå, även om det blir i mindre mängd.

Plantor som har hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare, och en lugnare vår. Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Blomveckorna Från Sverige

Ny lyfter vi svenska perenner!

I två veckor framöver, 6-19 juni, arrangerar Från Sverige Blomveckorna med syfte att marknadsföra ursprungsmärkta växter extra i butiker, genom kampanjer och kommunikation. Att exponera märket Från Sverige gör det enklare för konsumenter att välja svenskodlat i butik!

Att vi bara säljer svenskodlade perenner vet ni redan! Vi är klimatcertifierade sen 2016 och alla våra perenner är märkta med Från Sverige på etiketten!

Läs mer om Blomveckorna här på Från Sveriges hemsida.

Plantera mera blommor till vildbin!

En vecka för våra pollinerare!

Det bästa man kan göra för att hjälpa våra vilda humlor och bin är att plantera mer växter med blommor som dom tycker om. Vilda pollinerare minskar i antal och en avgörande grej för att de ska överleva är att det finns tillräckligt med mat.

Nu startar Pollineringsveckan med arrangemang i hela landet för att uppmärksamma vikten av biologisk mångfald och våra pollinerande insekter. Pollinera Sverige lanserade veckan 2018 och den firas numera varje år i slutet av maj, i år pågår den mellan 14–22 maj.

Stockrosor är en riktigt bra perenn för pollinerare som också är populär och enkel att odla i sin trädgård. Viktigt är dock att veta att det bara gäller de med enkla blommor!

Vilka perenner är bra för vildbin?

Vi kan hjälpa de vilda bina – solitärbin och humlor – i våra trädgårdar genom att plantera mer av de perenner som ger pollen och nektar som de kan komma åt. Det är lätt att skapa fina rabatter som gynnar pollinerarna samtidigt som vi får njuta av vacker blomning.

På perenner.se finns tips på vilka blommor som är bra för våra vildbin, läs mer här!

Broklungört, Pulmonaria saccharata ’Mrs Moon’, är en fin vårblommande marktäckare som är en verklig favorit hos vårpälsbiet och andra vildbin.

Våren är på ingång!

Perenner i butik

Våren har startat och perenner börjar fyllas på ute i butiker, sida vid sida med penséer och andra ettåriga vårväxter. Äntligen känner vi! Det här har vi väntat på och det är härligt att hela säsongen ligger framför oss. Som vanligt i vårt långa land kommer södra Sverige igång först men sen sprider sig våren allteftersom över hela landet.

För er som längtar ut i trädgården och vill plantera så går det fint när tjälen har släppt och jorden börjar reda sig. Det är ingen fara för perennerna om det skulle bli någon frostnatt efter att det kommit i jorden.

Vi på Wändels i Skåne är en av de plantskolor som förser butiker i hela landet med svenska perenner och snart väntas den stora vårruschen komma igång på allvar.

Primula veris – viktig blomma för vildbin

Ett lysande vårtecken

Gullviva, Primula veris, är en vårblommande perenn som lyser upp med sin gula färg. Den växer vilt i delar av landet men är helt eller delvis fridlyst. Den finns dock även i handeln och är bra perenn för hemträdgården. Precis som i det vilda kan den bilda vackra vårängar i trädgården om den tillåts sprida sig. Gullvivan passar också fint i kruka och är ljuvlig i buketter.

Primula veris har en viktig roll som matkälla till framförallt humledrottningar som vaknar tidigt på våren. Här på perenner.se finns mer att läsa om gullvivan!

Vårstäda perennrabatten

Ett säkert vårtecken

Vårfin perennrabatt! Extra bonus när de tidigaste lökarna kommer fram tydligare när de gamla växtdelarna försvinner.

Att ta tag i perennrabatterna och klippa ner vissna växtdelar efter vintern är ett härligt tecken på att våren är på gång. För en del är det dags och för andra dröjer det lite till innan det är barmark och tillräckligt milt, så är det i vårt avlånga land.

När det väl är dags kan man gå in här för att läsa tips om hur man ger perennerna den bästa starten! På perenner.se finns mycket information och inspiration för alla som vill veta mer om perenner.

Vi stödjer WWF

År 2022 har vi valt att ge en gåva till Världsnaturfonden WWF och då speciellt med tanke på regnskogen och haven. 

Tack vare vårt stöd kan WWF fortsätta sitt arbete med att bevara biologisk mångfald, minska föroreningar och ohållbar konsumtion samt verka för ett hållbart utnyttjande av förnybara naturresurser.

Läs mer på WWF:s hemsida här.