Latest Posts

Våren är här!

Det blev en tidig vår i år minsann! Som alltid i vårt långa land är det dock en del som får vänta lite längre på våren, men det känns hoppfullt att den börjar sprida sig.

Vi firar in våren på bästa sätt, med leveransstart av våra perenner! Fast det är tidigt så ser det riktigt fint ut i krukorna på våra fält. Det spirar av nyvakna bladverk och det är precis sådär härligt som man har längtat efter. Snart får vi njuta av blommade perennrabatter!

Och till den som undrar om det går att plantera redan nu, så säger vi ja. Om jorden är fri från tjäle och den går att gräva i så är det fritt fram. Våra perenner har stått ute hela vintern och klarar om det blir ett litet bakslag med minusgrader.

Våra nya perenner 2024

Bland vår nyheter finns som vanligt både helt nya sorter och de som är nya hos oss, men redan populära sorter på den svenska marknaden.

Vi har även bytt krukstorlek på en del sorter, till exempel odlar vi flera Geum i 11,5 cm kruka då vi märkt stor efterfrågan på det.

Här nedan är en lista på alla våra nyheter! Klicka på bilden för att spara den eller skriva ut.

I sökfunktionen Perenner A-Ö finns hela vårt sortiment med bilder och växtinfo.

Nyheter 2024

Varje säsong provar vi nya sorter både i kruka och rabatt. Dels för att det är kul! Men också såklart för att kunna göra bra val när vi tar in nya sorter i vårt sortiment. Vi vill att de perenner vi tar in ska tillföra något intressant och/eller svara på en efterfrågan. De kan vara helt nya på marknaden eller nygamla som är värdefulla för sitt användningsområde. Här är en kvartett som är ett urval av våra nyheter till 2024!

Achillea millefolium NEW VINTAGE VIOLET ’Balvinviolet’
Röllika har blivit mycket populära, med all rätt då de är lättodlade, torktåliga, gillas av pollinerare och är bra i buketter. NEW VINTAGE VIOLET är en sort med rosavioletta blommor med cremefärgad mitt. Omkring 40 cm hög och blommar i juni-sept. A* – Övervintrar pålitligt i väldränerat läge.
Betonica officinalis ’Summer Sweets’
Humlesuga. En söt perenn med ljust rosa upprätta blomax, vilka gillas av pollinerare. Blir ca 40 cm hög och blommar i juni-aug. Passar fint som kanväxt i soliga rabatter och i kruka. Bra stjälkar och hållbara blommor till bukett. Tål torka som etablerad. A – Övervintrar pålitligt.
Euphorbia MINERS MERLOT ’KMMM024’
Effektfull törel med mörkt grönt till vinrött bladverk och limegula blommor i maj-juni. Växer i välformade tuvor som blir runt 60 cm höga. Iögonfallande i rabatter, grusträdgårdar, kruka och större stenparti. Övervintringen testas nu i Sverige så erfarenhet saknas ännu.
Echinacea SUNSEEKERS MINEOLA ’Ifecssmin’
Färgstark solhatt med orange dubbla blommor. Runt 50 cm hög med ett kompakt växtsätt. Blommar juli-sept. Tjusig i rabatt, naturlik plantering och prärie. Stor favorit för fjärilar, humlor och bin. C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge.

Årets perenn 2024


Perennagruppen har utsett fjäderaster, Kalimeris ’Madiva’ till Årets perenn 2024 med motiveringen:

Underbar blomning, fin form, superstadig, frisk och fräsch, härdig och fyller ut mellan andra växter på ett strålande sätt. Superlativen tycks aldrig ta slut när svenska perennodlare beskriver Kalimeris incisa ’Madiva’, fjäderaster. ”Den är helt enkelt otroligt bra” är det samlade omdömet från Perennagruppen, som med acklamation utsett sorten till Årets perenn 2024.

Läs mer här!


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: www.vaxtforum.se samt www.perennagruppen.com

Vi testar att odla utan torv

Vi vill odla våra perenner med så liten påverkan på miljön som möjligt. Förra året gjorde vi de första testerna med 100% torvfritt odlingssubstrat. Det testet såg lovande ut och i år har vi tio olika torvfria substrat som vi planterar olika perenner i. Det är blandningar både från Sverige och Europa.

För oss är det viktigt att vi tillsammans med leverantörerna hittar den bästa blandningen som både håller vatten bra och att det växer minst lika bra som i torv. Det har varit mycket diskussioner och utbyte innan den praktiska provodlingen startade.

Det är också viktigt hur etableringen sker ute i planteringar så det testar vi också. Vi gjorde en liknande uppföljning med växtbäddar för sju år sedan. Det som är nytt nu är att det testas 100% torvfritt både i kruka och växtbädd. Detta blir en praktisk jämförelse som ska stå kvar minst ett år så att även övervintringsförmågan kan utvärderas.

Blomveckorna Från Sverige

Välj svenskodlat i första hand

Under vecka 23 och 24 är det Blomveckorna Från Sverige. Tillsammans lyfter branschen växter som är märkta med Från Sverige. Hos oss på Wändels är det Från Sverige veckor hela året. Vi var den första plantskolan som började märka svenskodlade perenner, redan 2016.

Alla våra 500 sorter odlas hos oss, och vi har därmed ett brett sortiment att välja på och alla våra perenner är märkta med Från Sverige på etiketten. Hos våra kunder, växtbutiker i hela Sverige, finns mer information om varje växt och Årets Perenn, som vi är med och utser. Det går också att få planteringstips och inspiration genom oss på hemsidan perenner.se.

Vi väljer våra perenner noggrant. Det ska vara friska sorter, växa bra i Sverige och många sorter är bra för våra pollinerare. Under vårt projekt Perenner för Pollinerare tittade vi på vilka som är de bästa blommorna som ger mat till vilda humlor och bin.

Vi har alltid tips på fint just nu och i juni under Blomveckorna kommer det att vara extra erbjudanden på smultron, gräslök och perenner för humlor.

Läs mer om Blomveckorna här.

Nepeta ’Walkers Low’ är en suverän perenn på många sätt, en av våra storsäljare som också är en av de bästa för pollinerare.

Klipp ner perenner senare för djurlivets skull

Ett säkert vårtecken

Att ta tag i perennrabatterna och klippa ner vissna växtdelar efter vintern är ett härligt vårtecken. Men det är bra att avvakta lite och inte ge sig ut den allra första våriga dagen. Vädret kan ge bakslag med frost långt in på våren. Många viktiga småkryp övervintrar och söker skydd i det torra trädgårdsskrufset och under de nedfallna löven.

Om vi klipper ner perennerna för tidigt riskerar vi att städa undan livsviktiga miljöer för många insekter som inte klarar sig utan skydd, som till exempel de nyttiga nyckelpigorna. Det är okej att våra trädgårdar ser lite rufsigt nyvakna ut en bra bit in på våren. Se det fina i att de första vårlökarna som vintergäck, snödroppar och krokus tittar upp mellan det vissna. 

Läs mer HÄR om att vårstäda perennrabatter på bästa sätt för smådjurlivets skull!

Snödroppar tittar upp bland sockblommans fjolårsblad.

Perennagruppens 200-lista

Perenner för alla trädgårdar

Perennagruppens 200-lista är väletablerad men kanske ändå lite av en doldis, som är värd att lyftas fram! Den har funnits i 40 år och uppdateras efterhand för att vara aktuell med sorter som matchar dagens användning av perenner.

I listan finns information om blomfärg, höjd, blomningstid, läge och övervintringsbokstav. Eftersom det är Sveriges yrkesodlare av perenner som står bakom urvalet, finns sorterna i plantskolor och trädgårdsbutiker runt om i landet.

Bra urval på svenska perenner

Listans 200 sorter utgör en bra bredd med allsidiga perenner för alla trädgårdar och lägen. Att plantera många olika perenner är viktigt för den biologiska mångfalden. Våra vilda insekter, fåglar och smådjur behöver en variation för att hitta mat, skrymslen och bon att leva i.

Primula veris ’Cabrillo’ är ljuvlig i framkant av rabatter, ängar, buskage och buketter. Gullviva är en gammal trädgårdsväxt som fortfarande är lika omtyckt för sin tidiga vårblomning.
En variation av sorter och blommor hela säsongen behövs för våra pollinerare. Julros, Helleborus hybridus ’Blue Lady’, hjälper till med sina blommor redan på vårvintern.

Med hjälp av 200-listan kan man välja odlingsvärda perenner som är enkla att lyckas med. Listan kan användas av alla som odlar, handlar och planterar perenner såväl privat som i yrket. Den fungerar även som underlag vid trädgårdsundervisning. 200-listan ska inte ses som begränsande, utan vara ett gediget grundurval med våra vanligaste svenskodlade bra perenner. För den som vill botanisera vidare finns det många fler sorters perenner att titta på.

Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’, och kantnepeta, Nepeta faassenii ’Walkers Low’, är två av våra mycket omtyckta och odlingsvärda perenner som blommar på sommaren.
Kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, har en given plats på 200-listan. Det är en av våra bästa höstblommande perenner som var Årets perenn år 2000.

Perenner i hela Sverige!

Med de nya övervintringsbokstäverna som finns på alla sorter i listan, ges ännu bättre möjligheter att välja perenner som passar där man bor. De nya bokstäverna utgår från sannolikheten för lyckad övervintring, förutsatt att man planterat rätt perenn på rätt läge. Mer information detta finns i 200-listan.

Här finns listan!


Mer info om Perennagruppen finns på deras hemsida. Perennagruppens medlemmar odlar perenner yrkesmässigt i Sverige och är alla medlemmar i branschorganisationen LRF Trädgård.