Perenner för pollinerare

humla (kopia)Biologisk mångfald genomsyrar alla hållbarhetsmål. Vi kan alla göra skillnad för våra inhemska humlor och bin genom att plantera mer av rätt perenner i våra trädgårdar och parker.

Mångfalden av växter behöver öka och tillgången på pollen och nektar under hela säsongen är en av de främsta faktorerna för att våra egna humlor och bin inte ska fortsätta minska. Och då är perenner en bra matkälla som alla parker och trädgårdar kan bidra med, oavsett storlek eller läge.

Vi har fördjupat oss i frågeställningen kring perenner som våra inhemska pollinatörer gillar speciellt mycket, och kan med glädje presentera ett urval av bra perenner som hjälper till att rädda våra svenska humlor och bin.

Projektet, Perenner för Pollinerare, startade genom ett samarbete mellan Wändels Trädgård och det statliga forskningsinstitutet RISE och genomfördes tack vare Tillväxt Trädgård SLU.

– Speciellt viktiga är de tidiga vårperennerna som julros, Helleborus, och lungört, Pulmonaria, då de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året berättar hortonom Klara Löfkvist.

Hundra härliga humleväxter är en lista som presenterar ett urval av bra perenner som hjälper till att rädda våra svenska humlor och bin. Perennerna i listan är valda för att göra skillnad och för att blommor ska finnas över hela säsongen.

– Vi vill uppmana människor att plantera rabatter med växter de gillar som också är extra bra för den biologiska mångfalden och som humlor och bin älskar säger Marie Wändel. Därför har vi valt ut de bästa av vanliga bra perennerna för svenskt klimat.

I litteratur finns andra växtslag angivna som till exempel höstanemoner och höstflox men de har inte varit populära i våra observationer och finns därför inte med. Alla sorter av ett växtslag är inte alltid lika bra och därför har vi valt att vara sortspecifika.

Här finns listan som PDF:
Hundra härliga humleväxter 2023

Det finns flera perenner som är bra för pollinerare, i Perenner A-Ö finns mer sorter med växtinfo och bild, sök i kategorin För pollinerare.

Länktips!

Rabattförslag – Humlevänlig rabatt i halvskugga, perenner.se
Växtporträtt om julros, vårvinterns drottning som är livsviktig för humledrottningar, perenner.se