Om oss

När vi – Magnus och Marie Wändel – träffades på Hvilans trädgårdsskola 1983 fanns det redan en drivkraft att bli egen företagare. Men det fick vänta tills efter trädgårdsingenjörsutbildning på Alnarp och efter många nyttiga arbetslivserfarenheter.

För knappt 30 år sedan började vi odla perenner med Peter Gauntiz hjälp på den skånska slätten. Idag kan vi se tillbaka och känna oss trygga med att själva ha byggt upp vetskapen om hur vi bäst kan odla sunda och prisvärda perenner. Genom åren har vi finslipat och nött på allehanda frågor i företagets outgrundliga värld. Allt i från sådd, krukning och odlandets mysterium till försäljning, personalledning och optimal användning av den senaste tekniken.

Känslan för att odla får aldrig försvinna. Tillsammans med vår personal arbetar vi med att fatta de beslut som ger de bästa förutsättningarna för våra perenner. Planering i all ära men vi arbetar varje dag med levande material och vädrets makter. Då måste fingertoppskänslan finnas i företaget varje dag.

Om oss

Våra ledord ger oss kvalitetsperenner

Vi fortsätter att utveckla Wändels genom att fokusera på fyra ledord som hjälper oss både i vardagen och med långsiktiga mål. Vi fortsätter att var nyfikna på omvärlden och alla nya spännande saker som sker.

Våra ledordEnkelhet

Vi märker att omvärld  blir allt mer komplex i takt med att valmöjligheterna ökar. Vi håller starkt fokus på att göra vårt företag så enkelt och bra som möjligt. Enkla men hållbara strukturer är vår styrka allt i från att välja rätt sorter till att följa miljölagstiftning till sociala medier.

Kommunikation

Nyckeln till samverkan är kommunikation både inom och utanför företaget. Vårt egna datasystem är ett ovärderligt redskap som skapar aktuellt informationsflöde presenterat på ett tydligt och bra sätt. Vi satsar på egna bilder på våra perenner, information som är tillförlitlig samt bra och tydliga hemsidor både till våra kunder och slutkonsument.

Våra ledordUrval

Vi har odlat över tusen sorters perenner genom åren men lägger varje år stor vikt vid att välja vårt sortiment. Vi har de mest odlingsvärda, attraktivaste och mest efterfrågade sorterna för svensk marknad. Nära kontakter med leverantörer, studiebesök och egna provodlingar gör att vi hela tiden är med på vilka behov som finns i Sverige.

Kompetens

Inom Wändels finns både utbildning och erfarenhet i stor mängd men vi höjer ständigt nivåerna för att utvecklas vidare. Vi har ett stort nätverk varigenom vi varje år köper in kompetens specifikt anpassat till vårt företag.

Personalpolicy

Vi som arbetar med levande växter ser hur viktigt det är att alla förstår helheten. Allas arbetsinsatser behöver passa in på rätt plats i våra flöden för att allt ska fungera optimalt när vi packar som mest för att leverera alla order på våren.

Vi arbetar hela tiden med att skapa en god sammanhållning och att alla är lika mycket värda. Wändels målsättning är att varje medarbetare ska ha ansvarsområden och ingå i det team där personen passar bäst.

Och sist men inte minst är det viktigt att ha roligt på jobbet. Humor och en glimt i ögat är egenskaper som alltid uppskattas hos oss!

Personal om oss

Mer hållbar odling i verkligheten

Som perennaodlare tillhör vi den skara människor som är ytterst medvetna om naturens krafter och därför är ett miljövänligt kretslopp en naturlig del hos oss. Vår ambition är att alltid förbättra odling och miljö för oss och omvärlden. Att vara miljöcertifierade och godkända för märkning av med Från Sverige är inget mål i sig, utan steg på vägen.

Ren energi

Ren energi På Wändels kommer energin från 100% förnyelsebara energikällor. Vi odlar merparten av våra perenner enbart med hjälp av solenergi. Den uppvärmning som sker eldas med miljövänliga el. Alla transporter internt sker med eltruckar och all el på företaget är grön el.

Biologiskt växtskydd

Biologiskt växtskydd används alltid i första hand. Vi har kontinuerligt besök av en konsult för att prova nya metoder.

Perenner för pollinerare

Biologisk mångfald ligger oss varmt om hjärtat. I ett samarbetsprojekt inom Tillväxt Trädgård har vi kartlagt perenners betydelse för pollinerare. Det har resulterat i listan Hundra Härliga Humleväxter, vilken presenterar perenner som är en bra matkälla som alla trädgårdar och parker kan bidra med. Mer info här.

Perenner från Sverige

Vi odlar våra perenner själva. Det ger mindre miljöpåverkan och bättre kontroll. Vi gör sortprovningar i svenskt klimat och testar nya substrat och krukor.

Funktion och förbättring

Vi testar marknadens planteringsjordar för branschen. Beroende på vilken jord våra perenner planteras i hos kund blir resultaten mycket olika. Vi letar hela tiden efter bättre produktionsmaterial som har bra funktion och är miljövänliga. Våra färgbildsetiketter är till 50% producerade med återvunnen plast vilket är bästa möjliga val i den kategorin.

Echinacea Green Twister

Biologisk mångfald genomsyrar alla hållbarhetsmål.

IMG_6048

Vi odlar alla våra perenner själva.

IMG_6370

Vi flyttar och packar våra perenner med hjälp av eltruckar.

Vi levererar 6 dagar i veckan

Vi skickar våra perenner till garden center över hela Sverige och värdesätter snabba leveranser till alla kunder. Perennerna packas på CC-vagnar som ingår i ett retursystem. Vi anlitar transportörer med stor vana att hantera CC-vagnar.

Våra 11 cm-perenner packas i svarta plastbrätten med 14 stycken i varje. Det går 56 perenner per hylla och i början av säsongen kan vi packa 504 per CC-vagn. I takt med att växterna växer får det plats färre. På sommaren varierar det mycket hur många perenner som får plats på varje vagn, men beräknat antal är då omkring 224-336 stycken.

Vi har även ett sortiment med större perenner i 2-liters kruka som packas 6 stycken i svarta plastbrätten. Av dem går det 24 per hylla och ca 120 per CC-vagn.

Man kan mixa sin beställning med 11 cm och 2-liters, vi packar de båda krukstorlekarna på samma vagn. Vi skickar alltid fulla vagnar, kunden väljer själv fyllning eller så får vi förtroendet att fylla med perenner som är fina för tillfället.

Alla brätten märks med minst en etikett och följesedeln följer med leveransen och sitter på kortsidan av vagnen. Man kan även få digital följesedel som PDF eller Excel på mail.

När order ska packas plockas först etiketter och sedan hämtas alla växter in på CC-vagn med våra miljövänliga truckar. Så lätta att köra att alla kan använda dem.

När order ska packas plockas först etiketter och sedan hämtas perennerna in på CC-vagn med våra miljövänliga eltruckar. De är lätta att köra och smidiga på fälten.

Färgbildsetiketter till alla sorter

Vi har egna färgbildsetiketter till alla sorter med svensk text, unika EAN-koder samt växtpass. Genom etiketterna kan kunderna se hur deras perenn kommer att se ut och dessutom får de kunskap med sig hem.

Märket Från Sverige finns på alla våra bildetiketter, vilket visar att det är svenskodlade perenner!

Logga 50 återvunnet bildetiketterVåra etiketter har ett utökat prisgruppsystem, där varje prisgruppsfärg även har en siffra. Det gör framförallt den röda prisgruppen enklare där det är flera siffror för att skilja de olika prisnivåerna åt inom samma färg. Med siffrorna kan man också skilja på färger som liknar varandra eller om man inte kan se färger.

Våra etiketter är gjorda av 50% återvunnet material. De går att materialåtervinna och källsorteras som plats.

Bildetiketter om oss

Visningsträdgård och provrabatter

Det är viktigt för oss som odlare att lära känna våra perenner ur flera perspektiv. I våra visningsträdgårdar och provrabatter pågår ett fördjupat arbete med att se hur perenner beter sig och övervintrar i miljö.

Vi har förmånen att ha rabatter i olika jordar och lägen med skilda förutsättningar vad gäller fukt, ljus, vind och konkurrens från andra växter. Och vi vet att även kompositioner i urnor ger inblick i hur perenner trivs.

Provrabatter

I våra provrabatter planterar vi sorter sida vid sida och kan enkelt jämföra dem och följa deras utveckling, blomning och övervintring på ett överskådligt sätt. Vi utvärderar ett par gång gånger per säsong och utifrån vad vi ser väljer vi om vi ska gå vidare med sorterna eller inte. Resultaten i våra provodlingar är viktiga när vi tar in nyheter till vårt sortiment.

Att plantera i tårtbitar ger oss överblick.

Att plantera sorter sida vid sida ger oss bra överblick där vi enkelt kan jämföra.

Spaden i jorden och prova perenner i miljö ger oss mycket kunskap.

Spaden i jorden och prova perenner i miljö är bästa vägen till kunskap.

Vi komponerar gärna perenner i kruka, det är både snyggt och lärorikt.

Vi komponerar gärna perenner i kruka, det är både snyggt och lärorikt.