Aktuellt

Perennagruppens 200-lista

Perenner för alla trädgårdar

Perennagruppens 200-lista är väletablerad men kanske ändå lite av en doldis, som är värd att lyftas fram! Den har funnits i 40 år och uppdateras efterhand för att vara aktuell med sorter som matchar dagens användning av perenner.

I listan finns information om blomfärg, höjd, blomningstid, läge och övervintringsbokstav. Eftersom det är Sveriges yrkesodlare av perenner som står bakom urvalet, finns sorterna i plantskolor och trädgårdsbutiker runt om i landet.

Bra urval på svenska perenner

Listans 200 sorter utgör en bra bredd med allsidiga perenner för alla trädgårdar och lägen. Att plantera många olika perenner är viktigt för den biologiska mångfalden. Våra vilda insekter, fåglar och smådjur behöver en variation för att hitta mat, skrymslen och bon att leva i.

Primula veris ’Cabrillo’ är ljuvlig i framkant av rabatter, ängar, buskage och buketter. Gullviva är en gammal trädgårdsväxt som fortfarande är lika omtyckt för sin tidiga vårblomning.
En variation av sorter och blommor hela säsongen behövs för våra pollinerare. Julros, Helleborus hybridus ’Blue Lady’, hjälper till med sina blommor redan på vårvintern.

Med hjälp av 200-listan kan man välja odlingsvärda perenner som är enkla att lyckas med. Listan kan användas av alla som odlar, handlar och planterar perenner såväl privat som i yrket. Den fungerar även som underlag vid trädgårdsundervisning. 200-listan ska inte ses som begränsande, utan vara ett gediget grundurval med våra vanligaste svenskodlade bra perenner. För den som vill botanisera vidare finns det många fler sorters perenner att titta på.

Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’, och kantnepeta, Nepeta faassenii ’Walkers Low’, är två av våra mycket omtyckta och odlingsvärda perenner som blommar på sommaren.
Kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’, har en given plats på 200-listan. Det är en av våra bästa höstblommande perenner som var Årets perenn år 2000.

Perenner i hela Sverige!

Med de nya övervintringsbokstäverna som finns på alla sorter i listan, ges ännu bättre möjligheter att välja perenner som passar där man bor. De nya bokstäverna utgår från sannolikheten för lyckad övervintring, förutsatt att man planterat rätt perenn på rätt läge. Mer information detta finns i 200-listan.

Här finns listan!


Mer info om Perennagruppen finns på deras hemsida. Perennagruppens medlemmar odlar perenner yrkesmässigt i Sverige och är alla medlemmar i branschorganisationen LRF Trädgård.